Nem kétséges, hogy a Red Bull RB9 leleplezését előzte meg a legnagyobb várakozás az idei autóbemutatós időszakban, azonban az új energiaitalos járgány prezentációja kis túlzással botrányba fulladt. A beszámolók szerint mintha paranoia lett volna úrrá a bajnokcsapaton...

Milton Keynes-ből, a Red Bull főhadiszállásáról az oda látogató újságírók felháborodott hangvételű üzeneteket posztoltak a Twitteren. Az RB9-est, Sebastian Vettel és Mark Webber idei autóját félhomályban leplezték le, ráadásul egy ismert biztonsági szolgálat emberei gondoskodtak arról, hogy senki ne mehessen közel Adrian Newey új alkotásához: „Azzal fenyegettek, hogy elveszik a fényképezőgépet” – írta mikroblogján Jennie Gow, aki a BBC rádió boxutcai riportereként tevékenykedik.

A csapat nem meglepő módon főként az autó hátsó részét igyekezett leplezni: mire a hallgatóság a prezentáció végén felállt, már letakarták ezt a területet, ami kiverte a biztosítékot az ismert műszaki elemzőnél, Craig Scarborough-nál is. „Vége a ’bemutatónak’, elvesztegettünk egy vasárnap délutánt arra, hogy egy orrkúpot bámuljunk távolról egy sötét helyiségben” – durrogott a szakember.

Mivel az utóbbi három szezon bajnokcsapatáról van szó, a titkolózás talán nem véletlen, s valószínűleg marketing-szempontok is szerepet játszottak a váratlan szigor foganatosításában. Az utóbbi napokban tartott internetes bemutatók közül több is kudarccal zárult: a Lotus és a Ferrari autóiról már órákkal a leleplezési ceremónia előtt kiszivárogtak az első képek, a Mercedes honlapja pedig bedöglött, amikor szombaton egy twitteres kampányt hirdettek a hivatalosan egyébként csak hétfőn leleplezésre kerülő W04-es modell bemutatója kapcsán.

Bár a Red Bullnak kétségkívül sikerült felbőszítenie a médiamunkásokat, Vettel legalább elemében volt és vitt némi humort az eseménybe. Elárulta, hogy az RB9-esnek még nem adott női becenevet, mert ’ahhoz előbb meg kell ismernünk egymást’, majd amikor arról kérdezték az utóbbi három évad bajnokát, hogy milyen világuralmi tervei vannak az idei évre, a hallgatóságot megnevettetve rávágta: „Igaz, hogy német vagyok, de nem mondtam, hogy lennének ilyenek. Nincs bajszom!”