Az utóbbi napokban felerősödtek a pletykák a Forma-1 világában azzal kapcsolatban, hogy Tony Fernandes az év elején adott ultimátumot követően már a szezon végét sem várja és túlad a Caterham istállón. Ha minden igaz, a csapateladást néhány napon belül bejelenthetik és a kérdés már csak az, hogy ki lesz az új tulajdonos?

Fernandes – aki 2010-ben, még Lotus Racing néven hívta életre az időközben Caterhamre keresztelt együttest – már az idei autó év eleji bemutatóján félreérthetetlen jelzés adott az alakulatnak: ha idén sem produkálnak érdemit, az év végén takarodót fújhat és a különítmény lehúzhatja a rolót. Azóta sok dolog történt: míg a zöld gárda impontensebb, mint valaha és összekülönböztek a Renault-val is,  addig a velük egyszerre indult Marussia az idei Monacói Nagydíjon megszerezte a hőn áhított első pontot, s termőre fordult Fernandes másik nagy volumenű sportprojektje, a Queen’s Park Rangers focicsapata is, amelynek sikerült kiharcolnia a Premier Ligás szereplés jogát.

Néhány hete már elterjedt, hogy Fernandes az év végét sem várja meg a távozással, s bár akkor a maláj milliárdos cáfolta a teóriákat, minden jel arra utal, hogy tényleg túladott a versenyzőként Kamui Kobajashit és Marcus Ericssont foglalkoztató alakulaton. Fernandes a Twitterről is törölte magát, ahol utolsó üzenete úgy szólt: „Az F1 nem működött, de imádom a Caterham Carst...”

Pénteken több bennfentes forrás is arról számolt be, hogy napokon belül bejelenthetik a nagy-britanniai Leafieldben székelő alakulat új tulajdonosi hátterét. Ezzel kapcsolatban rövid idő alatt spekulációk és teóriák százai lepték el a sportággal foglalkozó forrásokat: vannak, akik szerint kínai befektetők állnak a háttérben, mások szerint oroszok (ami annak fényében érdekes lenne, hogy a Marussiából épp a közelmúltban szállt ki néhány orosz pénzember) veszik át az együttest, míg a leghajmeresztőbb, egyben legnevetségesebb pletykák azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a Red Bull vásárol egy harmadik csapatot…

Fernandes: Viszlát, F1?

Olyanok is vannak, akik szerint a nemrégiben rajtengedélyt szerző, román kötődésű formációval, a Colin Kolles nevével fémjelzett Forza Rossával hozzák összefüggésbe a Caterhamet, a legérdekesebbnek viszont kétségkívül az a feltételezés tűnik, amely szerint a Mercedes éléről leköszönt, az idejét mostanság jobbára horgászással töltő Ross Brawn lesz az új tulajdonos. A brit szakember nem csak technikai és stratégiai fronton számít nagy mágusnak, hanem üzleti tekintetben is: elég csak azt felidézni, hogyan jutott hozzá fillérekért a Honda gyári csapatához, amelyből aztán bajnokcsapatot csinált és néhány hónappal később eladta a Mercedesnek.

Szinte borítékolható, hogy a sereghajtó egylet életében mozgalmas napok következnek, érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy azt szinte minden forrás egybehangzóan állítja: Fernandes csak a Forma-1-es istállón ad túl, a GP2-ben szereplő csapatát, valamint a sportautókat gyártó divíziót megtartja. Ez gyaníthatóan azt is jelenti, hogy bárki is invesztál az F1-es különítménybe, a csapat mindenképpen új néven szerepel majd a világbajnokság mezőnyében.