F1 Forma-1 Red Bull ExxonMobil Houston Daniel Ricciardo
Több mint két évtizeden át a McLaren partnere volt a Forma-1-ben az ExxonMobil olajtársaság, amely az idei évadtól kezdve átpártol a Red Bull istállóhoz. Az együttműködést hétfőn, egy Houstonban tartott nagyszabású rendezvény keretein belül indították útjára, amelynek keretein belül Daniel Ricciardo a vállalat főhadiszállásán furikázott egy RB7-essel.

 

Az ExxonMobil üzem- és kenőanyagai a Red Bullnál a Total portékáit váltják fel, a partnerkapcsolat kezdetére pedig jókra csinnadrattát  hoztak össze. Az energiaitalos egylet demócsapata Houstonba, az olajvállalat főhadiszállására utaztatta a 2011-ben Sebastian Vettellel vb-címet nyerő RB7-est és a téli szabadságát az esemény miatt félbeszakító Daniel Ricciardót: az ausztrál pilóta a társaság 7000 munkatársának adott ízelítőt a Forma-1-ből azon a helyen, ahol a normál hétköznapokon az Exxon-dolgozók legfeljebb 25 mérföld/órás sebességgel közlekedhetnek.


„Az ilyen bemutatók esetén mindig kompromisszumot kell kötni a felület, vagy a hely szűkössége miatt, de itt most minden kiválóan működött. Szerintem sokan voltak, több ezren figyeltek bennünket, ami csodálatos. Kipipálhattam egy újabb várost, ahol még soha nem jártam, ráadásul itt most Forma-1-es autót is vezethettem, így pláne nagyszerű volt. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik itt voltak velünk, élvezték a műsort és jó érzés volt, hogy örültek nekünk” – nyilatkozta Ricciardo, akit elkísért a korábbi Red Bull-pilóta, az eseményen ceremóniamesterként ténykedő David Coulthard is.



Ricciardo az ExxonMobil Houston-i vezéreinek társaságában részt vett egy közönségtalálkozón, majd körbevezették az olajtársaság campusként emlegetett központjában. A pilóta lenyűgözőnek találta a látottakat: „Ez a campus valójában egy város, hihetetlen, hiszen jóval nagyobb Milton Keynes-nél. Észbontóak az itteni létesítmények. Óriásiak és nagyon jól tervezettek az épületek, itt tényleg minden megvan. Sok emberrel találkoztunk, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a partnerkapcsolat létrejöjjön. Megnézhettük a 3D szimulációikat és más egyebet is azzal kapcsolatban, hogyan dolgoznak. Remek volt!” – fogalmazott az ausztrál versenyző.

F1 Forma-1 Red Bull ExxonMobil Houston Daniel Ricciardo
Koccintás Ricciardo módra az ExxonMobil vezéreivel


A Forma-1-ben idén nagy átalakulások zajlanak olajos fronton is, ami részben az ExxonMobil átigazolásának köszönhető. Míg korábban a Renault érdekeltségeit teljes egészében a Total látta el, addig az idei évtől a Red Bull és a franciák gyári csapat eltérő úton jár majd: az enstone-i formáció néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a BP és a Castrol termékeit használják majd. Korbban úgy hírlett, hogy a McLaren is a BP-Castrol táborhoz csatlakozik az ExxonMobil-éra után, ám a wokingi formáció mostanáig nem tett hivatalos bejelentést azzal kapcsolatban, hogy melyik vállalat lesz a hivatalos üzem- és kenőanyag beszállítója.