Noha a Forma-1-es szezon rajtja még messze van, Daniel Ricciardo, a Red Bull versenyzője már elkönyvelhetett egy fényes sikert: a tavalyi évad szenzációjának számító pilóta Lewis Hamiltont maga mögé utasítva az élre ugrott a Top Gear című népszerű autós műsor által bonyolított versengés F1-es kategóriájában.

Az ausztrál – aki Sebastian Vettel csapattársaként aratott három győzelmével és vb-bronzérmével a 2014-es évad legnagyobb meglepetését szolgáltatta – a tőle megszokott jókedvvel és lendülettel ostromolta a Top Gear tesztpályájának kanyarjait a legendás Suzuki Lianával: a volán mögött a pilóta elképesztő pofákat vágva biztatta magát.

Az eredményhirdetést a kanapén összehúzódva várta, majd megkérte a műsorvezető Jeremy Clarksont, hogy nagyon lassan olvassa fel az eredményt. „Egyesével mondd a számokat, kérlek, mert ha esetleg veszítenék, szeretném, ha az nagyon lassan történne” – mondta a szokásos, hétmérföldes mosollyal az arcán. Amikor Clarkson felfedte, hogy a kenguruföldi körének végén 1:42,2-es eredményt mutatott a stopper, amely hét tizeddel jobb eredmény, mint az addigi listavezető Hamilton legjobbja, a pilóta szemlátomást alig akarta elhinni: előbb felpattant az asztalra integetni egyet, majd a levegőbe bokszolt és megjegyezte, hogy „éppen úgy érzem magam, mint Kanadában, nem is tudom, hogy mit mondjak!”

Érdekesség, hogy Hamilton a második Top Gear-szereplése alkalmával repesztette azt a csúcsidőt, amelyet most Ricciardónak első próbálkozásra sikerült felülmúlnia. A harmadik helyen Mark Webber áll 1:43,1-es körével: az ausztrál utolsó Forma-1-es idényében, 2013-ban autózta ezt az eredményt, szintén második próbálkozásra, ráadásul előzetesen nem is leplezte, hogy szeretné a nagy ellenlábas, Sebastian Vettel elé tornázni magát. Ez sikerült is neki, mivel a német legjobb köre 1:44,0 volt: Vettel már a műsor másnapján ígéretet tett arra, hogy visszatér és megpróbál revansot venni az azóta már a Porsche WEC-csapatát erősítő versenyzőn, viszont az idei évet a Ferrari színeiben kezdő négyszeres világbajnok azóta még nem tűnt fel a színen.

Nagy kérdés, hogy Ricciardo az RB11-es volánja mögött mire jut majd az első teszt alapján ismét hasító Ezüstnyíllal a címvédésért harcba szálló Hamilton ellen, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy ez az apró kis szösszenet jót tett a 25 éves versenyző önbizalmának.