F1 Forma-1 Jenson Button McLaren-Honda

Jenson Button számára nem úgy alakult a végleges (vagy mégsem?) Forma-1-es búcsú, ahogyan szerette volna, de így sem zárja komoly elismerés nélkül a 2016-os évet. A brit pilótát a nagy-britanniai Bath Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki.

 

Button maga számolt be Instagramján arról, hogy szerdán az egyetem a mérnöki tudományok díszdoktorává avatta. Szokásos laza stílusában a 2009-es vb-első csak annyit írt a beiktatási ceremónián készült fotó mellé, hogy “szeretném, ha mostantól Doktor Buttonnak szólítanátok, ha nem felejtitek el!” 

Rövid tudósításában a BBC a pilóta beiktatási beszédét is megmutatta, amely természetesen jóval komolyabb hangvételű volt. “Nyilvánvalóan nagyon különleges számomra, hogy itt állok most és átveszem a mérnöki tudományok díszdoktori címét. Egyetemre nem jártam, de fiatal éveimben éppen olyan keményen dolgoztam, mint ti. Azt kell mondanom, hogy a motorsportban elért eredményeim jórészt annak köszönhetőek, hogy mérnöki módon értettem meg a versenyautó működését, így nyugodt szívvel veszem át ezt díszdoktori címet” - mondta hallgatóságának Button.

F1 Forma-1 Jenson Button McLaren-Honda

Mint ismeretes, a Forma-1-ben 2000 óta szereplő brit az idei Olasz Nagydíjon jelentette be, hogy 2017-ben nem versenyez a királykategóriában, de a McLaren-Honda istálló legénységének tagja marad. Akkor arról volt szó, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, a szabadsággal töltött év után visszatérhet, az idényzáró Abu Dhabi Nagydíj előtt viszont közölte: úgy véli, hogy a közel-keleti hétvége az utolsó bevetés számára az elitligában.

A 36 esztendős pilóta a Williams, a Benetton, a Renault, a BAR, a Honda, a Brawn és a McLaren színeiben összesen 305 nagydíjon rajtolt, 8 pole pozíciót és 15 futamgyőzelmet szerzett. A britet a McLaren-Hondánál a wokingi csapat saját nevelésű pilótája, a belga Stoffel Vandoorne váltja fel.