Brit sajtóértesülések szerint Bernie Ecclestone azon dolgozik, hogy visszavigye Afrikába a Forma-1-es világbajnoki sorozatot, s tervének megvalósításában a kétszeres világbajnok Lewis édesapja, Anthony van a szakági főmogul segítségére.

Arról, hogy Ecclestone Afrikával kacérkodik, a brit Press Association számolt be: a hírügynökség információi szerint a kiszemelt helyszín Dél-Afrika, de nem a legutóbbi afrikai versenyhelyszín, a Johannesburg közelében található Kyalami. Ecclestone és az idősebb Hamilton állítólag Fokvárosban szeretnének versenyt rendezni, mégpedig a 2016-os idénytől kezdve.

„Régóta keresem a lehetőségét annak, hogy visszamenjünk Dél-Afrikába és a jelek szerint most jó esélyünk kínálkozik erre. Bízunk abban, hogy ez már 2016-ban megtörténhet, de majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok” – mondta a szakág főguruja a PA-nek. Mint ismeretes, Dél-Afrika már évek óta hajszolja a Forma-1-es lehetőséget, Fokváros egy utcai verseny rendezésének ötletével már 2012-ben is megkereste Ecclestone-t.

Noha arra nem tért ki a hírügynökségi jelentés, hogy az idősebb Hamilton – aki extraklasszis csemetéje után egy darabig Paul di Restát menedzselte, a közelmúltban pedig a versenyautókra szerelt digitális kijelzős szárny fejlesztésén dolgozott – konkrétan milyen szerepet vállalt a terv megvalósításában, ám több szakmabeli forrás is tudni véli, hogy közvetít Ecclestone és a helyiek között.

A versenynaptár mostanáig csak egyszer, 2012-ben volt annyira zsúfolt, mint idén: a szezon 20 futamból áll, s mivel 2016-ban a már bejelentett Azerbajdzsán is debütál, Dél-Afrika csatlakozásával akár 22 versenyből is állhat a kalendárium. Ez elképesztő kihívás elé állítaná a csapatokat, ugyanakkor megoldódna egy régi probléma is, a Forma-1-et ugyanis gyakran éri az a vád, hogy hiába nagyobb minden másnál a presztízsértéke, nem lehet igazi világsorozatnak nyilvánítani, mivel az afrikai kontinenst egyáltalán nem érinti a menetrend.

Dél-Afrikában egyébként a múltban két helyszínen is rendeztek Forma-1-es futamokat: 1952-ben, 1963-ban és 1965-ben East London fogadta a mezőnyt, majd a nagydíj onnan költözött Kyalamiban. Ott előbb 1967-től (1981 kivételével) 1985-ig versenyzett a mezőny, amely 1992-ben és 1993-ban is visszatért, azóta viszont egyáltalán nem járt a fekete kontinensen az autósport elitkategóriája.