Fennállása tizedik idényére készül a Red Bull Racing: az utóbbi négy szezont Sebastian Vettel vezérletével domináló energiaitalos alakulat a jubileum apropóján kiváló videóval foglalta össze az elmúlt kilenc évet.

A videó mindössze másfél perces, de tökéletesen megmutatja, hogy mennyi minden történt az alakulat háza táján azóta, hogy 2004. november 15-én, egy hideg téli reggelen kiderült: Dietrich Mateschitz, a Red Bull nagyfőnöke megvásárolta a Jaguar Racinget, amelyet anyacége, a Ford röviddel korábban hagyott magára.

Az összeállításból jól kiviláglik, hogy eddigi történetének első felében a Red Bull egy vérbeli particsapat volt, amely újra és újra megtalálta a módját annak, hogy komolyabb eredmények nélkül is beszédtémát szolgáltasson. Pilóták jöttek és mentek, a csapat népszerűsített filmeket, jelmezben ünnepeltek, gigantikus bulikat tartottak és a demonstrációs programjukat eljuttatták a világ legkülönbözőbb tájaira. Utóbbi tevékenységgel szerencsére nem hagytak fel, elég csak visszagondolni arra, hogy Daniel Ricciardo, a Mark Webber helyét megöröklő fiatal ausztrál a közelmúltban Sri Lankán tartott bemutatót.

2006-ban a Mateschitz-különítmény megszerezte Adrian Newey-t, a modernkori Forma-1 legsikeresebb tervezőguruját, akinek szüksége volt ugyan néhány évre, míg ráncba szedte a dolgokat, Sebastian Vettel 2009-es érkezésével viszont elkezdődött a csúcsra járatás. A brit mérnök és a juniorprogramból kikerült német fenegyerek által alkotott kombó 2010 óta uralkodik, így az utóbbi négy évben az egyéni- és a konstruktőri vb-trófea is a Milton Keynes-ben található Red Bull-főhadiszállásra vándorolt.

Mivel tavaly, a 2,4 literes, V8-as erőforrások utolsó idényében megsemmisítő csapást mértek a riválisokra, aligha lehet kétséges, hogy a szakmabeliek és a rajongók oldalát is furdalja a kíváncsiság, hogy milyen lesz az első Newey-rakéta, amelyet az új szabályoknak megfelelően 1,6 literes, V6-os, az eddig használtnál jóval komoly hibrid rendszerrel megspékelt turbómotor hajt majd. Mint arra a felvétel végén is utalnak, Vettel és Ricciardo új járgányáról, az RB10-ről az előszezon első hivatalos tesztjének nyitónapján, január 28-án hull majd le a lepel a dél-spanyolországi Jerezben.