Monaco, Újdelhi, Isztambul: Sebastian Vettel számára a három helyszín nem csak azért kedves, mert nyert már ott Forma-1-es nagydíjakat, hanem immáron azért is, mert a három város mindegyikéből távozhatott világbajnoki trófeával.

Míg 2010-ben Monacóban, tavaly pedig Újdelhiben tartotta éves díjkiosztó gáláját a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), addig december 7-én, pénteken este Isztambul, egészen pontosan a Ciragan Palace volt a helyszín. Minden idők legfiatalabb háromszoros vb-elsője, a trónról három éve letaszíthatatlan Vettel, a Ferrari vb-ezüstérmese, Fernando Alonso, valamint a két évnyi távollét után bajnoki bronzzal visszatérő Lotus-ász, Kimi Räikkönen az FIA elnökétől, Jean Todttól vehették át trófeáikat.

„Fantasztikus érzés itt lenni ma este úgy, hogy egy újabb évre hazavihetem ezt a trófeát. Mint legutóbb mondtam, ezt senki nem akarja visszaadni. Büszkék vagyunk arra, hogy a Red Bull Racing zsinórban harmadszor hódította el a titulust. Idén voltak hullámhegyeink és hullámvölgyeink, de a csapat mindent megtett. A garázsban és a gyárban mindenki hihetetlen munkát végzett, ráadásul csodálatos támogatást kaptunk a Renault-tól is” – nyilatkozta az idén öt futamot nyerő, a bajnoki címet végül az őrült interlagosi évadzárón bebiztosító német.

Apró érdekesség, amely jól szemlélteti Vettel sportszerűségét, illetve megtörhetetlennek tűnő lelkesedését: Bob Constanduros, a Forma-1-es nagydíjak hivatalos sajtótájékoztatóinak moderátora a Twitteren megjegyezte, hogy a német volt az első, aki felpattant és tapsolni kezdett, amikor a gála résztvevői a rali-vb kilencszeres bajnokát, minden idők legeredményesebb élvonalbeli autóversenyzőjét, az idén utolsó teljes szezonját futó Sebastien Loeböt köszöntötték a színpadon.

Szintén a népszerű közösségi oldalnak köszönhetően derült ki, hogy mi járt a vb-harcot elveszítő és a vereséget látványosan nehezen viselő Alonso fejében a díjkiosztó gála alatt: „Tegnap 1996-ra, a legelső FIA-díjkiosztómra emlékeztem, amikor gokartvilágbajnok lettem. Azóta már öt trófeát kaptam, mindet az F1-ben” – írta a spanyol, aki egy hashtag formájában megjegyezte: „Az álmok valóra válnak.”

A legjobb konstruktőrnek járó trófeát Christian Horner csapatfőnök vette át a Vettelhez hasonlóan három éve legyőzhetetlen Red Bull Racing részéről: „Ez fenomenális eredmény” – mondta a szakvezető. „Nem hittem volna, hogy a tavalyi szezon után képesek lehetünk jobbak lenni, de szerintem ez történt. A csapat maximálisan kihasználta képességeit, nem törtek meg az elképesztő nyomás alatt. Büszke vagyok rá, hogy a nevükben átvehetem ezt a díjat.”

Három konstruktőri vb-címével a Red Bull az 5. helyet foglalja el a gyártók örökranglistáján a 16 összetettbeli győzelmet jegyző Ferrari, a 9 elsőséggel rendelkező Williams, a 8 bajnokságot nyerő McLaren és a 7 ízben diadalmaskodó Lotus mögött. A különítmény fennállása első 8 évében gyűjtötte a 3 gyártói vb-titulust: a Ferrarinak ugyanerre 18, a McLarennek 20, a Williamsnek 12, a Lotusnak pedig 11 évre volt szüksége.