Fernando Alonso balhéjától volt hangos péntek reggel a Forma-1-es paddock Barcelonában, a motorzaj azonban hamar elnyomta a spanyollal kapcsolatos botrányszagú sztorit.

Nem csak a reggeli rövid, de annál intenzívebb eső okozott meglepetést pénteken Barcelonában, hanem Fernando Alonso is. A spanyolról kiderült, hogy a héten csúnya összetűzésbe került egy fotóssal, aki barátnője, Dása Kapusztyina társaságában igyekezett megörökíteni: a helyi közönség elsőszámú kedvence állítólag olyannyira rossz néven vette a fotós – bizonyos Jordi Martin – közeledését, hogy nekirontott, fellökte és ennek következtében megsemmisült a fényképész 6000 eurót érő felszerelése.

Noha Alonsóra nem jellemző az ilyen jellegű viselkedés, tény, hogy az eset megtörtént, ezt ugyanis egy fotó is igazolja. Martin állítólag feljelentést tett Alonso ellen, aki véleménye szerint a történtek fényében nem érdemli meg, hogy ’sok millió kisgyerek példaképe legyen’, a Ferrari viszont így is kiáll versenyzője: az F+1 Blog érdeklődésére a maranellói csapat egyik szóvivője ártatlannak ugyan nem titulálta a spanyolt, de hangsúlyozta, hogy a pilóta ’súlyos provokáció’ áldozata lett. „Elég csak egy pillantást vetni a fotóra, jóelőre kitervelték az egészet. Állítólag egy elkapott pillanat, de ilyen szögből?” – mondták a Ferrarinál.

Alonso a jelek szerint egyelőre ügyet sem vet a történtekre és a rá váró feladat súlyának megfelelő vehemenciával vetette bele magát a munkába. Délelőtt meg is örvendeztette híveit az elsőséggel, délután azonban Sebastian Vettel belerondított az elképzeléseibe és a ferrarisra két századnál kevesebbet verve átvette a legelőkelőbb pozíciót. Mivel a 3. helyen záró Mark Webber hátránya sem volt sokkal nagyobb, a folytatásban izgalmas csatára van kilátás a Red Bull és a vörösök között. A sajtóteremben egyébként máris megköttettek az első fogadások arra, hogy Vettel és Alonso foglalja majd el az első két helyet a holnapi időmérő edzésen.

Bár a hírességek aránya egyelőre meglepően alacsony a paddock forgatagában, a minőség annál magasabb: délben a kilencszeres világbajnok ralifenomén, Sebastien Loeb a kétszeres vb-első, Dakar-győztes Carlos Sainz társaságában vett részt a Porsche Szuperkupa idei szezonjának megnyitóján, s ha a rali világából félig-meddig már kivonuló, saját Porsche-versenycsapatot is működtető francia jelen van, neki is vág a hétvége küzdelmeinek. Nem tudni, hogy az újabb kaland mennyire lesz hasznos a Pikes Peak hegyiverseny – erre készül a gallok fenegyereke – előtt, mindenesetre szemlátomást élvezi, hogy újra versenypályán száguldozhat.

Feltűnt a paddockban az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve is, aki boldogan sztorizgatott, felelevenítve pályafutása fontosabb momentumait, s újfent hangsúlyozva azt, hogy a jelenkori Forma-1-et túlságosan mesterkéltnek tartja. A DRS, KERS szavakat szinte undorral az arcán emlegette és nem felejtette el megjegyezni azt sem, immáron sokadjára, hogy mennyire feleslegesnek tartja a költségek kontrollálására irányuló törekvéseket.

Villeneuve-nél is jóval népszerűbb jelenség volt Rubens Barrichello, aki egy brazil tévétársaság szakértőjeként cirkál a Circuit de Catalunyán. Noha a nagydíj-indulási rekorder már második éve nincs jelen az F1-ben, személyét továbbra is elképesztő rajongás övezi: nem túlzás azt állítani, hogy kettőt is alig tudott lépni egyszerre az autogramkérők és a közös fotóra vágyók között, de arra azért jutott ideje, hogy elbeszélgessen egykori csapatfőnökével, Sir Jackie Stewarttal és ex-csapattársával, Johnny Herberttel.

„Sztorizgattunk picit a régi időkről, jó volt újra találkozni velük. Általánosságban is jó újra itt lenni” – mondta az F+1 Blognak a brazil veterán, aki arra a kérdésre, hogy hiányolja-e az F1-es versenyzést, rövid, tömör és sokat mondó választ adott: „Naná, hogy hiányolom!”