Ha esetleg egymás ellen kell harcolniuk idén a vb-címért, az sem piszkíthat bele Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel legendás barátságába - ezt a Lotus finn klasszisa szögezte le abban az interjúban, amelyet a Formula1.com-nak adott a Maláj Nagydíj pénteki edzésnapján. Az északi fenegyerek egyéb érdekességeket is elárult a sportág hivatalos honlapjának.

Legendásnak mondható barátság fűzi egymáshoz a két Forma-1-es versenyzőt, Kimi Räikkönent és Sebastian Vettelt. A Lotus színeiben tavaly visszatérő 2007-es bajnok és a világbajnokságot három éve domináló Red Bull-ász akkor is együtt tollaslabdázott, amikor a finn épp nem az F1-ben szerepelt, gyakran lógnak együtt a versenyzői parádékon és attól sem riadnak vissza, hogy nyilvánosan hecceljék egymást.

Furcsa fintora a sorsnak, hogy a 2013-as évad nyitányán aratott győzelme után – bár talán kissé túlzó jóelőre következtetéseket levonni - úgy tűnik, hogy Räikkönennek van a legjobb esélye a Vettel-sikersorozat megszakítására. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a világsajtó máris azt forszírozza, lehet-e az egymás elleni csatározás bármiféle hatással a két versenyző eddigi, baráti kapcsolatára.

„Szerintem Seb egy őszinte srác és igen, nagyon jól kijövünk egymással” – mondta Räikkönen a formula1.com-nak. „Ami a pályán történik, és ami azon kívül, az két különböző dolog. Mindketten profik vagyunk, akik el tudják választani egyiket a másiktól. Mindig rácsodálkoztam arra, hogy mit várnak tőlünk az emberek. Talán azt, hogy egymást késsel kergetjük majd a paddockban egy-egy versenyincidenst követően, vagy mit?”

Räikkönen az interjúban beszélt arról is, hogy számára a legkedvesebb korszak a Forma-1-ben a ’70-es évek, amikor még pályán volt elsőszámú kedvence, James Hunt is. Mint ismeretes, a finn az italozós, tivornyázós életviteléről elhíresült ’76-os világbajnokot tekinti legfőbb példaképének: amellett, hogy maga is igyekszik habzsolni az élvezeteket, a múltban egy hómobil-futamon is indult a néhai brit klasszis neve alatt, míg a tavalyi Monacói Nagydíjon a szigetországi legenda sisakfestésével versenyzett.

„Igen, nagy rajongója vagyok a régi időknek. A versenyzés akkoriban jóval veszélyesebb volt, s ezáltal egy picit izgalmasabb is. Minden egyes hibáért nagy árat kellett fizetni. Mivel tudjuk, hogy a sokszor emlegetett ’régi, szép időket’ nem lehet visszahozni, megpróbálom a lehető legjobbat kihozni a jelenből. Márpedig mostanában a jelen eléggé kedvező számomra” – felelte nevetve a finn arra a kérdésre, hogy szívesebben versenyzett volna-e abban a korszakban.

Nem lehetett megkerülni azt a kérdést sem, hogy a melbourne-i évadnyitón aratott győzelem, valamint a Lotus jelenlegi formája arra ösztönzi-e az északi menőt, hogy az idei évad után is folytassa Forma-1-es pályafutásának második felvonását. Nem titok, hogy a finn kontraktusa az idei évad végéig érvényes, s noha tavaly is jól alakultak a dolgai az enstone-i csapatnál, rendszerint emlegeti, hogy nem akar sokáig az F1-ben maradni és vannak még tervei a rali-vb-vel (WRC) is, ahol 2010-ben és 2011-ben nem sikerült maradandót alkotnia.

„Várjunk, és meglátjuk” – mondta a Forma-1-es folytatással kapcsolatban Räikkönen. „Még csak egyetlen versenyen vagyunk túl, így túlságosan korai lenne arról beszélni, hogy milyen döntést hozok majd a 2014-es évaddal kapcsolatban.”

Az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján egyébként felmerült az a sokakat foglalkoztató kérdés is, hogy az Albert Parkban aratott diadal után kirúgott-e a hámból a Lotus fenegyereke… A jelek szerint nem kell újabb szaftos sztorik kiszivárgására várni, a finn ugyanis elárulta: ezúttal elmaradt a nagy bulizás.

„Vasárnap este egyből idejöttem. Ha akarja az ember, természetesen mindig meg lehet találni a módját (a bulizásnak), de most nem volt semmi ilyesmi. Le volt foglalva a repülőjegyem, így azonnal idejöttem” – fogalmazott a pilóta.