Bár két futam után talán túlságosan korai lenne véleményt mondani, a jelek szerint egy biztos nyertese és vesztese már van a 2013-as idénynek. Az előbbi Jules Bianchi, akit máris a Marussia Alonsójaként emlegetnek, míg az utóbbi Charles Pic, aki a jelek szerint a lehető legrosszabbkor igazolt át a Caterhamhez, de így sincs elkeseredve.

Ha valaki a Ferrari által pártfogolt Bianchinak pár héttel az idény kezdete előtt azt mondta volna, hogy a Marussiánál debütálhat versenyzőként az F1-ben, a francia tehetség vélhetően szomorú lett volna. Mégis így alakult: hiába vetett be mindent a pályafutását egyengető olasz alakulat, a Force Indiától – ahol tavaly tesztpilótaként alkalmazták – a visszatérő Adrian Sutilnak sikerült kiszorítania.

Nem tudni, hogyan alakult volna Bianchi sorsa, ha a silverstone-i csapatnál kap lehetőséget, annyi azonban bizonyos, hogy a Marussiánál máris sikerült magára irányítania a figyelmet. Melbourne-ben és Sepangban magabiztosan verte újonc márkatársát, a tapasztalatlanabb, ám a csapat konyhájára minden bizonnyal sokkal több pénzt szállító Max Chiltont, ráadásul a nyitányon a verseny 11. leggyorsabb körével, Szepangban pedig a 13. hely megszerzésével sikerült villantania: ennek köszönhetően sokan máris Fernando Alonso 2001-es szezonját emlegetik, mivel annak idején a kétszeres világbajnok spanyol is meglepő eredményeket produkált a szintén sereghajtó Minardi volánja mögött.

„Megvan a potenciál a csapatban is és bennem is” – nyilatkozta a napokban Bianchi. „Amikor megérkeztem, meglepődtem. Arra számítottam, hogy a különbség jóval nagyobb lesz. Hiszek abban, hogy amennyiben így folytatjuk, hamarosan elkezdhetünk gondolkodni a Q2-be jutáson, ha pedig álmodunk is hozzá egy picit, akkor talán az első bajnoki pont is meglehet.”

2010 óta datálódó fennállása során a Marussia idén első ízben használja a KERS-t: tavaly a hibrid rendszer nélkül is majdnem elkalapálták a nagy rivális Caterhamet, az idei első két futam alapján pedig határozottan erősebbnek tűnnek a másik sereghajtó alakulatnál. Andy Webb, a csapat ügyvezetője az eddigi teljesítményt és Bianchi produkcióját látva úgy véli, hogy a csapat komoly terveket szövögethet: „Ha fogadnék, fel merném tenni a pénzem arra, hogy idén legyőzzük a Caterhamet. Talán még arra is mernék tenni egy bizonyos összeget, hogy megszerezzük az első pontunkat” – fogalmazta meg optimista kilátásait a szakember.

Aki a Marussia és Bianchi előretörésének a legkevésbé örül, az minden bizonnyal a pályafutása második Forma-1-es idényét töltő, szintén francia Charles Pic. A Renault által segített tehetség tavaly a Marussiánál debütált, majd a jobb esélyek reményében igazolt át az idei évre a Caterhamhez, ahol egyelőre semmi nem úgy alakul, ahogyan szerette volna. Persze az ifjú gall egyelőre – a nyilvánosság előtt, legalábbis - nem panaszkodik, inkább a munka fontosságát hangsúlyozza.

„Jómagam nem így látom” – válaszolta Pic az Autosport című brit szaklap internetes kiadásának arra a kérdésre, hogy bánja-e az átigazolást. „Tavaly csodálatos évem volt a Marussiánál, de jól érzem magam a Caterhamnél. Egyáltalán nem bosszant a helyzet. Vannak területek, ahol javulnunk kell és ennyi. A mi dolgunk, hogy orvosoljuk a gondokat és előrelépjünk.”

Pic szerint a Caterham gumihőmérséklettel és kopással kapcsolatos gondjait a beállításokkal való játszadozással nem lehet megoldani, a problémákra csak az új fejlesztések jelentenek majd gyógyírt. „Természetesen próbáljuk optimalizálni a beállításokat és az abroncsok kezelését, de ki kell várnunk, amíg elkészülnek az új fejlesztéseink” – fogalmazott Pic, aki Melbourne-ben a 16., Szepangban pedig a 14. helyen végzett, így mindkét alkalommal maga mögé utasította újonc csapattársát, Giedo van der Gardét.

Érdekesség, hogy a Caterhamtől a tavalyi évad végén Heikki Kovalainennel együtt menesztett Vitalij Petrov a napokban kerek-perec kijelentette: ex-csapattársával együtt már tavaly figyelmeztették a zöld-sárga különítmény vezetőségét, hogy a Marussia KERS-szel felvértezve veszélyes lehet a leafieldi alakulatra…