Nem volt alaptalan a Mexikói Nagydíj idején felmerült pletyka, a legkisebb Forma-1-es istálló, a Manor vezérkara biztosan átalakul. A különítményt a télen megmentő John Booth csapatfőnök és Graeme Lowdon sportigazgató a szezon végén távozik, a McLaren korábbi sportigazgatója, a „hazudós” Dave Ryan pedig érkezik a gárdához.

 

A fejleményt a Manor tulajdonosa, Stephen Fitzpatrick jelentette be: a brit milliárdos a tél folyamán Booth és Lowdon tevékeny közreműködésével állította talpra a csődeljárás alá vont, korábban Marussia név alatt futó egyletet, azonban az idény folyamán áthidalhatatlan nézetkülönbségek merültek fel a tulajdonos és a két sportszakmai vezető között. A szakításról szóló pletyka Mexikóban szivárgott ki, akkor még a két távozó nem kívánta kommentálni az ügyet, mostanára viszont biztosság vált, hogy az évad végén kilépnek a jövőre már Mercedes-hajtáslánccal és Williams-háttértámogatással támadó alakulattól.


„Megerősítem, hogy John Booth és Graeme Lowdon az idény végén távoznak a csapattól” – közölte Fitzpatrick. „Nagyra értékelem a személyiségüket és mindazt, amit a csapattal, valamint a motorsportban töltött hosszú karrierjük során elértek, egyúttal megragadom a lehetőséget és köszönetet mondok nekik a kemény munkáért és elkötelezettségükért. Mint minden nagyszerű sztoriban, most itt is eljött az ideje annak, hogy új fejezetet nyissunk.”

Mint a Manor által tett bejelentésből kiderült, egy szakembert máris szerződtetett az alakulat: a kommüniké szerint a McLaren korábbi sportigazgatója, Dave Ryan „versenyigazgató” szerepkörben lép hivatalba az együttesnél.

Az új-zélandi szakember 2009 után térhet vissza a Forma-1-be, ahonnan botrányhősként távozott. Pályafutását a ’70-es években szerelőként kezdte a wokingi csapatnál, ahol egészen a sportigazgatói státuszig vitte, 2009-ben azonban kirúgták, mert kiderült, hogy az Ausztrál Nagydíj után arra utasította Lewis Hamiltont, hogy hazudjon a sportfelügyelőknek egy vitás kérdésben. Azóta az endurance-versenyzés világában tevékenykedett, Von Ryan Racing néven istállót működtetett a Blancpain Endurance Series-ben.
 

 

Dave Ryan, itt még McLaren-uniformisban...


„Izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Manorhoz fejlődésük eme fontos szakaszában” – mondta Ryan.”Sok időt töltöttem Stephen Fitzpatrick-kal, értem a jövőre vonatkozó elképzeléseit és úgy gondolom, hogy olyan erős platformot épített, amely lehetővé teszi, hogy a csapat nagyot lépjen előre a következő szezonban.  nagy kihívás vár ránk és sok a tennivaló, így már nagyon várom, hogy találkozzam a csapat többi tagjával is és belevessük magunkat az üzletbe.”

A Manor pontot még nem tudott szerezni idén és egyelőre az sem derült ki, hogy kik hajtanak majd a csapat kötelékében 2016-ban. Az évad eleje óta a gárdánál versenyző Will Stevens maradni szeretne és saját bevallása szerint jó esélyei is vannak a szerződéshosszabbításra, míg a másik autó volánjára – épp a jövőre induló Mercedes-kapcsolatnak köszönhetően – a DTM idei bajnoka, a csillagosok kegyeltje, Pascal Wehrlein lehet a befutó.