Jenson Button / McLaren

Akadt meglepetés és érdekesség bőven a Belga Nagydíj időmérő edzésén, Jenson Button teljesítménye azonban nem csak azért volt kiemelkedő, mert megszerezte a pole pozíciót. A brit varázsolt, szorongatott helyzetben tudott nagyot alkotni és ezzel újfent bebizonyította bírálóinak, hogy a jelenkor legnagyobb klasszisai közé tartozik.

Button nehezebb helyzetből aligha kezdhette volna a maratoni hosszúságú nyári szünet után a szezon második félidejét. Csütörtökön az egész paddock azon csámcsogott, hogy a saját csapattársához, Lewis Hamiltonhoz képest 41, a vb-éllovas Fernando Alonsóhoz képes 88 pontnyi hátrányban lévő 2009-es világbajnokról a Mclaren felső vezetése a napokban úgy nyilatkozott: hamarosan eljön az ideje annak, hogy felkérik az üzemmód-váltásra és bajnoki titulusra jóval esélyesebb Hamilton támogatására.

Az FIA aznapi sajtótájékoztatóján nem meglepő módon ez volt az egyik téma, ám a brit hidegvérrel kezelte a helyzetet és szemrebbenés nélkül odamondta az érdeklődő tollforgatóknak: esze ágában sincs fegyverhordozóként funkcionálni mindaddig, amíg van matematikai esélye saját bajnoki esélyeinek életben tartására. Természetesen voltak, akik megmosolyogták kijelentését, ám Spában a pole pozíció megszerzésével – függetlenül a vasárnapi verseny végkimenetelétől - Button újfent nyomatékosította: hibáznak azok, akik már leírták és azok is, akik évek óta azzal vádolják, hogy lesipuskás, aki pusztán a szerencsének köszönheti a sikereit.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a brit újfent demonstrálta, hogy miért kell a jelenkor legnagyobb sztárjai és klasszisai közé sorolni. Bár a pontokat a futamon elért eredményekért adják, Button esetében a pole pozíció megszerzése talán komolyabb fegyvertény: amióta a McLarenhez igazolt, ez hiányzott a brit repertoárjából, legutóbb a 2009-es Monacói Nagydíjon, a Brawn GP színeiben indulhatott az élről, most azonban a lefokozás lelki terhére nagy mosollyal fittyet hányva sikerült megmutatnia, hogy mentálisan mennyire erős és azt is, hogy nincs olyan terület, amelyen gyengének lehetne titulálni.

Érdemel egy extra vállveregetést is a szigetországi sofőr, mégpedig azért, mert megmutatta emberi nagyságát is. Köztudott, hogy az autóversenyzők – főként a Forma-1-es pilóták – szétcsattannak az egoizmustól, a rendkívül szerény Buttonnak azonban nem átallott elismerni: az éveken át tartó pole-ínséghez neki is szerves köze volt.

„Ezeken a gumikon, ezekkel az autókkal nagyon nehéz összerakni egy jó kvalifikációs kört és ez komoly gondot okozott számomra is az utóbbi időszakban. Nagyon fontosnak tartom ezt a mai eredményt. 2000-ben, az első itteni Forma-1-es bevetésemen a 3. pozícióból rajtolhattam, így vannak kellemes emlékeim és reményeim szerint jól alakul majd a vasárnapom is” – mondta mosolyogva a McLaren kiválósága.

Lehet, hogy a futamot nem nyeri meg és az is előfordulhat, hogy hamarosan kénytelen lesz Hamilton érdekében dolgozni, arra azonban mindenképpen jó volt a Spában szerzett pole pozíció, hogy Button megmutassa: igazi klasszis módjára akkor és ott tud villantani, amikor és ahol arra szükség van.