F1 Forma-1 Ron Dennis McLaren Német Nagydíj Fernando Alonso Jenson Button McLaren-Honda
Sokat vár a nyári szünet utáni első futamra, a Belga Nagydíjra érkező motorfejlesztésektől és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már az idei évad vége felé képesek lesznek komolyabb meglepetést okozni. Az F+1 Blog a Német Nagydíj helyszínén a McLaren-Honda fővezérét, Ron Dennist kérdezte a brit-japán konstelláció jelenlegi helyzetéről.

 

Egy hete a Magyar Nagydíjon Eric Boullier, a McLaren sportigazgatója kérdésünkre méltatta a Hondával fennálló partnerkapcsolatot, amely tavaly gyötrelmesen indult és a patinás brit csapat számára történelmi mélypontot hozott. Dennis – aki jóideje először bukkant fel személyesen a paddockban – alátámasztotta jobbkeze állásfoglalását és elárulta: sokat vár attól a fejlesztési csomagtól, amellyel a japán márka a nyári szünet utáni első futamra,a Belga Nagydíjra készül.

F1 Forma-1 Ron Dennis McLaren Német Nagydíj Fernando Alonso Jenson Button McLaren-Honda
„Tavaly valóban gyenge volt a megbízhatóság és a teljesítmény, de mint láthatjuk, idén lépésről lépésre javulunk és tudjuk, hogy Spában újabb nagyobb lépést tehetünk előre. Amikor az emberek tesznek annak érdekében, hogy változás történjen, akkor a dolgok egyre jobban és jobban alakulnak. Már készül az új erőforrás a következő szezonra, megvan a bizalom és a hit egymásban, így tényleg csak azt tudom mondani, hogy a kapcsolatunk egyre erősebb” – fogalmazott a legendás szakember.

Noha semmi jel nem utal arra, hogy Fernando Alonsónak és Jenson Buttonnak bármiféle esélye lenne arra, hogy idén kiemelkedő eredményt érjenek el, Dennis szerint nem elképzelhetetlen, hogy a különítmény rövidesen nagyobb is képes lesz: „Nagyon bízom benne, hogy már az idei évad vége felé is tudunk kellemes meglepetéssel szolgálni, abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy jövőre sokkal versenyképesebbek leszünk” – mondta a wokingi cégcsoport vezére.

F1 Forma-1 Ron Dennis McLaren Német Nagydíj Fernando Alonso Jenson Button McLaren-Honda
Az utóbbi másfél év katasztrofális szereplése szinte nevetségessé tette az egyik legkomolyabb múlttal bíró Forma-1-es istállót, ráadásul olyan vádak is érték a McLaren vezérkarát, hogy túlságosan szerteágazó a cégcsoport tevékenységi köre és nem fordítanak kellő figyelmet a versenyistállóra. Dennis ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az F1-es istálló továbbra is a korona gyémántjának számít és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy újra a régi fényében pompázzon.

„A McLaren valóban nagyon széles tevékenységi körrel működő vállalat, amelynek van egy nagyon egészséges sportautós programja, a technológiai és marketing szárnya is roppant erős. A Forma-1-es istállónk kiemelt jelentőségű, éppen ezért a Hondával karöltve keményen dolgozunk, hogy minél előbb domináns pozícióba kerüljünk, ám ezek a mostani motorszabályok rendkívül összetettek és komoly kihívást jelentenek minden vállalatnak, akik úgy döntenek, hogy beszállnak a Forma-1-be. Biztos vagyok abban, hogy meg tudunk felelni ennek a kihívásnak és el fogunk jutni oda, ahová szeretnénk. Nemsokára az emberek olyannak fogják látni a McLarent, amilyen az valójában, mert ez egy olyan vállalat, amely a győzelemre összpontosít” – mondta a 69 esztendős cégvezér.

F1 Forma-1 Ron Dennis McLaren Német Nagydíj Fernando Alonso Jenson Button McLaren-Honda
Mint ismeretes, a McLaren jövő évi pilótaösszeállításával kapcsolatban tele a paddock különféle pletykákkal. Alonso biztosan marad, míg a garázs másik oldalával kapcsolatban a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Button távozik (talán a Williamshez), a helyét pedig a csapat által kinevelt belga tehetség, a tavalyi GP2-es bajnoki cím után idén Alonso helyére beugorva pontszerzéssel debütáló Stoffel Vandoorne örökli meg. Köztudott, hogy Dennis Vandoorne egyik leglelkesebb híve, ám egyelőre nem kívánta kommentálni a jövő évi felállással kapcsolatos híreszteléseket.

„A versenyzői összeállításról szerintem még túlságosan korai lenne beszélni. Úgy gondolom, hogy Monza után kezdünk majd ezzel a kérdéssel foglalkozni” – mondta a szakvezető, akinek kevéske örömet okozhatott a Német Nagydíj, ahol Buttont a 8., Alonsót pedig a 12. helyen intették le.

Az együttes 42 ponttal jelenleg a konstruktőri tabella 7. helyén áll, 14 ponttal megelőzve az újonc Haast és 3 ponttal elmaradva az előttük tanyázó Toro Rossótól. A versenyzők közül a 24 pontos Alonso a pontvadászatban 13. helyéről mehet vakációzni, míg Button 17 egységével a 15. helyet foglalja el.