Felpörgött a pilótapiaci spekulációhadjárat Barcelonában: a Spanyol Nagydíj helyszínén egyre többen veszik biztosra, hogy nem alaptalanok a Kimi Räikkönen csapatváltásával kapcsolatos találgatások, s a finn talán már alá is írt a Red Bullhoz. Hivatalos megerősítés nincs, s egy darabig várhatóan még nem is lesz.

Mint ismeretes, a Red Bull pilótafronton azért áll az érdeklődés középpontjában, mert a szepangi Vettel-gate óta úgy hírlik, hogy Mark Webber nem vállal újabb szezont sem az energiaitalosoknál, sem a Forma-1-ben. Ennek apropóján egy ideje már a Milton Keynes-i együttes sem titkolja, hogy figyelik a pilótapiacot, Räikkönen érkezése mellett pedig számos érv szól.

Egyrészt a Lotus helyzete bizonytalannak tűnik: ugyan a finn jelenlegi csapata felszállóágba került, de a háttérben – csak részben titkoltan – anyagi gondok nehezítik a csapat életét, a napokban többek között ennek köszönhetően távozott a sikerek egyik fő letéteményesének számító technikai igazgató, James Allison, így nem lehet tudni, hogy az enstone-i gárda képes-e tartósan megragadni az élvonalban. Másrészt Räikkönennek erős kapcsolata van az energiaitalos nagyvállalattal, amely főszponzora volt a rali-vb-s kalandozásának, s jó a viszonya Sebastian Vettellel is, aki talán az egyetlen jó cimborája a mezőnyben.

Bár egyre többen pusmogják, hogy már létrejött a megállapodás a Red Bull és Räikkönen között, a finn szokásához híven ezúttal sem kívánt belefolyni a találgatásokba: „Egyfolytában ugyanazt kérdezgetik tőlem, de tényleg nincs semmi mondanivalóm egyelőre” - mondta a Lotus sajtóértekezletén a finn versenyző, aki korábban hangsúlyozta: bízik a fekete-arany egyletben és abban, hogy tartósan megőrizhetik a jó formát.

Megszólalt az ügyben Eric Boullier, a Lotus szakvezetője is, aki rendületlenül bízik abban, hogy megtarthatják a 2007-es világbajnokot. A csapatfőnök – hasonlóan a Lotus többségi tulajdonosához, a Genii Capital nevű befektetési vállalkozást irányító Gerard Lopezhez – úgy véli, hogy amennyiben a versenygép továbbra is győzelemre alkalmas lesz, van esélyük arra, hogy szerződést hosszabbítsanak Räikkönennel.

Nem Räikkönen az egyetlen, akit hírbe hoztak a Red Bullal, ugyanis egyes források szerint a bikások juniorcsapatánál versenyző Daniel Ricciardo is esélyes lehet Webber helyére. Christian Horner, a bajnokcsapat szakvezetője is kapott kérdéseket a jövő évi versenyzői összeállításra vonatkozóan, de ahogyan arra számítani lehetett, folytatta a titkolózást.

„Lehetőségekben nem szenvedünk hiányt és a céljaink roppant egyszerűek, mert azt szeretnénk, ha a két legjobb versenyző vezetné az autóinkat” – mondta a csapatfőnök, aki kitért arra is, hogy az együttes zászlóvivőjének számító Vettel a közhiedelemmel ellentétben nem szól bele a másik versenyző kiválasztásába: „Sebastian magával, a saját teljesítményével foglalkozik. Olyat soha nem mond, hogy ’ő igen’ vagy ’ő nem’, mert az nem az ő stílusa, nem próbál meg diktálni.”

Annak ellenére, hogy a teóriák szerint Räikkönen lesz a kiválasztott, Horner szerint túlságosan korai lenne a jövő évi páros véglegesítésére beszélni, s a döntés meghozataláig akár több hónap is eltelhet: „Nyár végére valószínűleg minden a helyére a kerül” – fogalmazott a szakember.