Romain Grosjean Monte-Carlóban újra kiváló példát szolgáltatott arra, hogy a Forma-1-ben milyen viharos gyorsasággal változhat meg egy versenyző megítélése. Néhány nappal korábban Gerard Lopez, a Lotus tulajdonosa még áradozva méltatta a tavalyi hullámvölgyből kilábaló franciát, az elmúlt hétvége után viszont újra az a téma, van-e keresnivalója a mezőnyben a nyurga pilótának.

„Nagyon elégedettek vagyunk Romainnal, dicséretes, ahogyan sikerült magára találnia és biztos vagyok benne, hogy a szezon előrehaladtával még jobb teljesítményt fog nyújtani. Most a mi hibánkra fizetett rá, ha nem törik el a felfüggesztése, biztosan sokat pontot szerzett volna. Hogy van-e esélye a szerződéshosszabbításra? Ebben teljesen biztos vagyok!” – az F+1 Blog érdeklődésére Lopez így értékelte Grosjeant percekkel azután, hogy leintették a Spanyol Nagydíjat Barcelonában.

A Genii-fővezére nem alaptalanul méltatta a franciát, aki Bahreinben remek teljesítménnyel zárt a 3. pozícióban, a tavalyi Magyar Nagydíj óta első ízben felkapaszkodva a dobogóra. Míg Barcelonában a csapat volt a ludas, addig Monte-Carlóban a pilóta újra legrémesebb, egyfutamos eltiltáshoz vezető tavalyi romboló formáját idézte: a hétvége folyamán háromszor törte össze a Lotust, ráadásul az utolsó incidensnél a futamon hátulról belerohant Daniel Ricciardo Toro Rossójába, amit – bár a csapat szerint a túlságosan korán fékező ausztrál is hibás volt – a sportfelügyelők a Kanadai Nagydíjra foganatosított tíz rajtpozíciós eltiltással honoráltak.

Nem tudni, hogy a 27 esztendős pilótának hogyan sikerült szinte napok alatt újra mélypontra kerülnie: a hercegségbe szemlátomást jókedvűen érkezett, s a különféle sajtóbeszélgetéseken a Kimi Räikkönen alatt kitűnően muzsikáló E21-es teljesítményét latolgatva még attól a gondolattól sem zárkózott el, hogy ezen a bizonyos hétvégén megszerezheti pályafutása első F1-es győzelmét. A rajongótábora megvan, nagyobb, mint valaha és a híveire sem panaszkodhatott: bármerre járt Monacóban, üdvrivalgás, tapsvihar, szabályos hisztéria kísérte minden lépését. Valami mégsem stimmelt, valami mégis kisiklott, így a tavalyi és a mostani történések, továbbá Räikkönen kiegyensúlyozott teljesítményének fényében csakis arra lehet következtetni, hogy hiába szélvészgyors a korábbi GP2-bajnok, mentálisan még mindig nem bírja kellőképp azt a terhelést, amit el kell bírnia annak, aki a Forma-1 élmezőnyében szeretne maradandót alkotni.

Mi következhet ezután? A rossz nyelvek természetesen máris kirúgást jósolnak, ami egyelőre talán túlzás lenne, de az F+1 Blog által a monacói paddockban hallottak alapján létezik olyan forgatókönyv is, hogy amennyiben a helyzet úgy kívánja, kényszerpihenőre küldik Grosjeant: önbizalom-fokozónak ezt a lépést sem lehetne nevezni, de talán mégis jobb lenne egy ilyen megoldás, mint megvárni, hogy ismét lezúzott, összetört autók garmadájáig és eltiltásig fajuljon a dolog. Annyi bizonyos, hogy Grosjean főszponzora, a Total konszern pénze mellett sokat köszönhet menedzser-csapatfőnökének, Eric Boullier-nek, aki a jelek szerint még mindig nem veszítette el a türelmét és - legalábbis a nyilvánosság előtt - ismét humánusan kezeli patronáltja ámokfutását.

„Le fogok ülni vele és átbeszéljük ezt a hétvégét” – mondta a Lotus csapatfőnöke a verseny után tartott rögtönzött sajtóbeszélgetésen. „Gyors, nagyon gyors, ezt itt, Monacóban is sikerült megmutatnia, éppen ezért bosszantó, hogy így alakult. A csütörtöki eset a Ste. Devote-ban történt, ahogyan történt, az időmérőn viszont felbosszantotta, hogy Ricciardo miatt nem tudta továbbküzdeni magát a Q2-ből és a rajtrács 13. helyén kötött ki. Most le kell higgadnunk, aztán amikor visszatértünk a gyárba, alaposan el kell beszélgetnem vele.”

Boullier egyébként minden egyes alkalmat megragadott, hogy hangsúlyozza: hisz abban, hogy a mostani csak kisiklás volt és nem tartanak attól, hogy megismétlődik a tavalyi ideborzoló zúzássorozat. Miközben a Lotus motorhome előtt a tavalyi GP2-bajnok, jelenleg az enstone-i csapatnál teszt- és tartalékpilótaként alkalmazott Davide Valsecchi maroknyi szurkolói csoportja ’Davide, az oroszlánkirály!’ feliratú transzparenssel próbálta magára – és kedvencére – irányítani Boullier figyelmét, a szakvezető két lépésnyire onnan az újságíróknak megjegyezte, egyelőre merült fel az a lehetőség, hogy a 26 esztendős olaszt ültessék Grosjean helyére.