Noha a Forma-1-es pilótapiac az olyan nagyágyúk körül forog, mint Sebastian Vettel és Fernando Alonso, értékes portéka lehet Romain Grosjean is, aki faramuci helyzetbe kerülhet. A francia a Mercedes-erőforrásokkal már „kellően attraktívnak” tartja jelenlegi csapatát, a Lotust, ahonnan azonban távozik a pilóta főszponzora, a Total.

Mint ismeretes, a tavaly brillírozó Grosjean idegrendszerét komoly próbára tette a Lotus és a Renault idei mélyrepülése. A nyáron úgy hírlett, hogy a versenyző menedzsere tárgyalásokat folytat több istállóval, például a McLarennel is, ám mióta bejelentették a régóta várt Mercedes-motorszerződést, a Lotus volánja – az egyik mögött biztosan Pastor Maldonado ül majd 2015-ben is – jócskán felértékelődött.

Grosjean nem titkolja, hogy a csillagos hajtóerővel az enstone-i egylet sokkal vonzóbb számára is: „Ez a szerződés sokat jelent a Lotusnak, biztos vagyok benne, hogy a csapat jövőre sokkal versenyképesebb lesz. Az a lehetőség, hogy a Lotusnál maradjak, mostantól sokkal vonzóbb, mint eddig” – mondta az újságíróknak a francia pilóta a hétvégén zajló első Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban.

Federico Gastaldi csapatfőnök-helyettes, valamint az együttes más vezetői egész évben marasztalták Grosjeant, a helyzet ugyanakkor faramucivá válhat. A csapat és a Mercedes bejelentése szerint a jövő évtől az autók üzem- és kenőanyagait nem Grosjean főszponzora, a Total, hanem a Petronas szállítja majd: egyes teóriák szerint ez akár azt is eredményezheti, hogy a gall pilóta kiszorul az enstone-i egylet kötelékéből.

„A Totalnál nagyon jól értik a helyzetet” – fogalmazott a pilóta. „Zajlanak a tárgyalások. Kapcsolatom a Totallal jóval több egyszerű szponzori megállapodásnál. Régóta együtt vagyunk és azt szeretnénk, ha ez így is maradna. Ha az autóban nem is Total termékeket használnak majd, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vállalat befejezi a támogatásomat.”

Arra, hogy a Lotusnál képesek jól zsugázni az olajtársaságokkal, már idén is jó példát kaptunk: Grosjean révén pénzt, valamit üzem- és kenőanyagot is a Totaltól kaptak, az autón azonban a Maldonado főszponzora, a venezulai állami olajtársaság, a PDVSA logói díszelegnek prominens helyen.

Az együttesnek kétségkívül jót tesz majd a Mercedes-hajtáslánc, az évad eddigi részében ugyanis mindössze 8 egységet gyűjtöttek, amellyel a konstruktőri tabella 8. helyén állomásoznak. A pontokat Grosjean szerezte, aki a pontvadászat 14. helyén szerénykedik.