Nagykövet lett Romain Grosjean: a Lotus francia versenyzője a Jaguarral lépett szövetségre és az együttműködés keretein belül az XE típusjelű modell népszerűsítésében vállal majd szerepet 2015-ben.

Grosjean és a patinás márka megállapodását pénteken, Párizsban jelentették be: a márka indoklása szerint azért választották a Forma-1-es pilótát a tavalyi Genfi Autószalonon bejelentett, majd szeptemberben, Londonban bemutatott új típus népszerűsítéséhez, mert „a sportban elért sikerei nemzetközi szinten is híressé tették, a modern stílust és a teljesítményt testesíti meg. Jelenleg ő az egyetlen francia nemzetiségű pilóta a Forma-1-ben, 28 évesen már 9 alkalommal állhatott dobogóra és azon új generációs versenyzők közé tartozik, akik a Jaguarhoz hasonlóan a végsőkig feszegetik a határokat”.

A versenyző a hivatalos kommünikében természetesen visszaudvarolt a márkának, amely 2000-től 2004-ig tartó Forma-1-es korszakában vajmi kevés sikert produkált, más autósport-műfajokban viszont képes volt nagyot alakítani. „A Jaguarnak komoly múltja van a versenyzés világában, amely inspiráló minden pilóta számára. Mindig nagyra értékeltem a Jaguarok stílusát, küllemét és a motorok hangját, ráadásul ezek megtalálhatóak a szuper XE modellben is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy nagykövetként csatlakozhatok ehhez a karizmatikus márkához” – fogalmazott a pilóta.

Noha a legkevésbé sem jellemző, hogy a Forma-1-ben semmilyen formában nem érintett autómárkák Forma-1-es versenyzőt választanak reklámarcnak, példátlannak semmiképp sem lehet nevezni az ilyen jellegű együttműködést: Jenson Button tavaly például a Rolls-Royce-nál vállalat hasonló szerepet.

Sebastian Vettel az utóbbi években a Red Bullt előbb szponzorként, majd technológiai partnerként segítő Infinitivel dolgozott együtt nagykövetként, majd „teljesítményét felelős igazgatóként”: most, hogy a négyszeres vb-első a Ferrarihoz igazolt, számára ez a vonal vélhetően befejeződött, a Nissan prémiummárkájánál pedig egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy választanak-e új nagykövetet a vörösbe öltöző klasszis helyett…