Noha a két mexikói Forma-1-es pilóta közül elsősorban a McLaren színeit képviselő Sergio Perezre irányul nagyobb figyelem, van mozgolódás a Saubernél szereplő Esteban Gutierrez körül is. Mint az F+1 Blog Abu-Dzabiban megtudta, a pilóta menedzsmentje arra számít, hogy a fiatal versenyző 2014-ben megkapja az újabb esélyt a svájci alakulatnál.

Maradhat-e Sergio Perez a McLarennél? Ha esetleg nem, ki lép a helyére és mi lesz a Ferrari tehetséggondozó programjából a rivális brit csapathoz szerződött versenyzővel? A mexikói Forma-1-es pilóták kapcsán mostanában ez a legfőbb kérdés, pedig a közép-amerikai ország másik képviselőjének, a Sauberrel versenyző Esteban Gutierreznek sincs egyelőre biztosított helye a 2014-es mezőnyben.

Tény, hogy Gutierrez számára közel sem alakul annyira fényesen a bemutatkozó idény, mint a szintén a svájci egyletnél debütáló honfitársa számára 2011-ben. Bár a 22 esztendős pilóta mindössze 2 kiesést jegyez, pontot kizárólag Suzukában tudott zsákmányolni, ahol a 7. pozícióban intették le. Emellett két Q3-as kvalifikációt tud felmutatni Szingapúrból és Koreából: előbbi helyszínen a 10., utóbbin a 9. rajtkockát sikerült megkaparintania. Pusztán az eredmények alapján sokan hajlamosak legyinteni az első GP3-as bajnok F1-es produkciójára, kiváltképp annak fényében, hogy a másik C32-essel Nico Hülkenberg számos alkalommal brillírozott, érdemes viszont szem előtt tartani azt, hogy a nyári szünet előtti időszakban a Sauber teljesítménye sokkal harmatosabb volt a vártnál, illetve azt, hogy Hülkenberg a jelenlegi felhozatal egyik legnagyobb tehetsége, aki ráadásul jóval tapasztaltabb is. Aligha lehet véletlen, hogy Gutierrez rendkívül népszerű a hinwilli egylet kötelékén belül, Tom McCullough főmérnök például rendszeresen kiáll a fiatal pilóta mellett, amikor megszaporodnak a bírálatok.

„Számunkra a tapasztalatszerzésről szólt ez az idény, és őszintén szólva úgy gondolom, hogy nincs okunk a szégyenkezésre Esteban eddigi teljesítménye miatt. Bízom benne, hogy nem csak a csapaton belül látják, hogy sokat fejlődött az évad kezdete óta” – mondta az F+1 Blognak Gutierrez menedzsere, Marks Granados az Abu-Dzabi Nagydíj hétvégéjén.

Noha makacsul tartja magát a pletyka, hogy a már szerződtetett orosz suhancot, Szergej Szirotkint jövőre talán mégsem versenyzőként, hanem tesztpilótaként alkalmazzák majd a Saubernél, sokak szerint Gutierrez annak ellenére sem lehet nyugodt, hogy főszponzora, a Telmex pénzére talán mindennél nagyobb szüksége van Peter Sauber együttesének. Lehet hallani olyan híreszteléseket a paddockban, amelyek szerint Pastor Maldonado – amennyiben a Lotus valóban Hülkenberget választja helyette – is megcélozhatja a svájci alakulatot a venezuleai dollárkötegekkel, de susmus szintjén felmerült már Felipe Massa, Giedo van der Garde és Vitalij Petrov neve is az együttessel kapcsolatban.

Granados úgy véli, hogy a pilótának nincs oka az aggodalomra: „Bizakodóak vagyunk és tudom, hogy Esteban élvezi a csapat bizalmát. Tisztában vannak azzal, hogy ez egy nehéz szezon mindannyiunk számára. Értékelik a törekvéseket és jó esély van arra, hogy Esteban megkapja a lehetőséget 2014-re is. Természetesen tárgyalunk a folytatásról, de a csapatvezetés számára az idei nehézségek után jelenleg a pénzügyi helyzet megszilárdítása a legfontosabb feladat. Ha minden jól alakul, talán már Interlagos előtt megszülethet a döntés, kedvezőtlenebb esetben viszont talán tovább is várnunk kell” – mondta a kilátásokról a menedzser, aki hangsúlyozta: az elsőszámú célpont a Sauber.

Gutierrez számára egyébként az évad fénypontja következik: az Egyesült Államok Nagydíját a mexikói határ közelsége, valamint az onnan Austinba zarándokló rajongók tízezrei miatt Perezzel együtt hazai versenynek tekinti. A sauberes reméli, hogy sikerül megörvendeztetnie honfitársait, amivel nyilvánvalóan sokat tehetne saját jövőjének biztosításáért is.

„Tavaly még csak tesztpilóta voltam, de akkor is rengeteg médiával és szponzorokkal kapcsolatos kötelességnek kellett eleget tennem. Ez idén várhatóan még fokozódik is, viszont jómagam olyan személyiség vagyok, aki igyekszik az ilyen jellegű nyomást energiává, erővé alakítani. Az utóbbi időben a tempónk mindenféle pályán jónak mutatkozott és a csapat biztos benne, hogy ez Austinban is így lesz. Személy szerint nagyon örülnék neki, ha pontokat tudnék szerezni a hazai közönségem előtt” – mondta az F+1 Blognak Gutierrez a közelgő texasi hétvégével kapcsolatban.