Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke évek óta vehemensen cáfolja, hogy pályázna a Forma-1 nagyfőnöki székére, ám ismét minden jel arra utal, hogy a fiatal brit szakember lehet Bernie Ecclestone utóda. A döntéshozók túlnyomó többsége állítólag nem lát más épkézláb megoldást.

Az évek óta közkeletű teóriát a The Times című brit lap hozta újra felszínre. Mivel a Forma-1 nagypapájának is nevezett főmogul körül mostanában forr a levegő – egy pert fogcsikorgatva megúszott ugyan, viszont a müncheni ügyészség a vesztegetési perben vádat emelt ellene és emiatt ideiglenesen le is mondott a Forma-1 anyacég, a Delta Topco igazgatótanácsából -, ráadásul a 83 esztendős üzletember fiatalabb sem lesz, az utódlás esetleges kérdését a londoni napilap nyilvánvalóan nem alaptalanul kezdte újra forszírozni.

Az újság rámutatott, hogy a Formula One Groupot irányító Delta Topco többségi tulajdonosa, a CVC Capital Partners eddig és a jelenlegi helyzetben is rendíthetetlenül kitart Ecclestone mellett. Ennek köszönhető az is, hogy a pereskedés miatt a Delta Topco igazgatótanácsából „ideiglenesen” kiválva is személyesen vezényelheti a napi ügyeket, azt viszont még a CVC vezére, Donal McKenzie sem titkolja, hogy amennyiben az áprilisi, müncheni per rosszul sül el, kénytelenek lesznek valakit találni Ecclestone helyére. A lap forrásai szerint egyetértés mutatkozik abban, hogy Horner lenne a leginkább kézenfekvő választás.

„Semmi kétség afelől, hogy Christian megfelelő lenne erre a tisztségre” – idézte a The Times a Delta Topco igazgatótanácsának egyik meg nem nevezett tagját. „Bernie egyedülálló és jelenleg senki más nem lenne képes elvégezni ezt a feladatot. Ez ennyire egyszerű. Szükségünk van valakire, akinek van Forma-1-es tapasztalata és aki meg tud birkózni az olyan feladatokkal, mint például a televíziós közvetítési jogok értékesítése és az egyéb kereskedelmi szerződések megkötése. Bernie ráadásul ki is képezhetné Christiant, így ezt a megoldást az igazgatótanács tagjainak zöme elfogadhatónak tartja.”

Horner pályafutása már eddig is kísértetiesen hasonló Ecclestone-éhoz. Akárcsak a veterán üzletember, 40 éves honfitársa is nem túl sikeres versenyzői próbálkozások után ismerte fel, hogy a szakmai oldalon talán több esélye lehet a bizonyításra, ráadásul Mr. E is egy istálló, a Brabham csapatfőnöke volt, mielőtt zűrzavaros körülmények között megérkezett az F1 élére. Horner már letette a névjegyét, aminek a Red Bull utóbbi négy, domináns szezonja a legékesebb példája, így a vezetői képességeivel kapcsolatban aligha merülnek fel kérdések, ráadásul biztosan számíthatna Ecclestone-ra, akivel köztudottan szoros barátságot ápol. A szakember az utóbbi években rendszeresen együtt nyaral az F1-főmogul udvartartásával, amiből sokan már eddig is arra következtettek, hogy Ecclestone tulajdonképpen a majdani utódját pallérozza.

Nem nehéz kijelenteni, hogy Horner sokkal jobb választás lenne a rendkívüli képességeket igénylő tisztséggel kapcsolatban eddig felmerült, a sportághoz semmilyen formában nem kötődő neveknél, ám nagy kérdés, hogy az illetékesek hogyan tudnák megvalósítani az elképzelésüket, ha esetleg erre kerülne sor. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a csapatok túlnyomó többsége minden bizonnyal tiltakozna: a Ferrari főgurujánál, Luca di Montezemolónál – aki a Delta Topco igazgatótanácsának is tagja – állítólag már most kiverte a biztosítékot a kezdeményezés.