Megérkezett az ősszel bemutatásra kerülő Rush című film újabb trélere: a Niki Lauda és James Hunt 1976-os, drámai párviadalát feldolgozó alkotás igazi filmművészeti remekműnek ígérkezik.

Mint ismeretes, a film a Lauda nürburgringi égését, hihetetlen visszatérését és a playboy Hunt végső sikerét hozó 1976-os idény feldolgozását az a Ron Howard rendezi, aki olyan alkotásokat jegyez, mint például az Apollo 13, az Egy csodálatos elme vagy épp a Da Vinci-kód. A kétszeres Oscar-díjas rendező természetesen ezúttal sem bízott semmit a véletlenre: eredeti autókkal, eredeti helyszíneken forgatott, ráadásul a két főszereplő, az osztrákok háromszoros világbajnokát alakító, a Becstelen Brigantykból ismert Daniel Brühl, valamint az iszákos brit klasszist alakító Chris Chemsworth is tökéletes választás a szerepekre.

„A Lauda-Hunt rivalizálás az egyik legnagyobb párharc volt a sportvilág történetében” – nyilatkozta Howard. „Ez egy rendkívül emlékezetes sztori. Olyan, amilyet csak akkor szabad megcsinálni, ha tényleg valóságos, mert az emberek így is alig akarják elhinni. Úgy szokták leírni a ’70-es éveknek ezt az időszakát a Forma-1-ben, mint amikor a szex még biztonságos, a vezetés viszont roppant veszélyes volt.”

Hunt - aki 1993-ban hunyt el - már nem mondhatja el a véleményét, az idei évre azonban a Mercedes ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatójává és résztulajdonosává felcsapó Lauda tavaly megtette ezt. Az osztrák dicsérte az őt megformáló Brühlt: „Azt mondta, hogy nehéz eljátszania egy olyan karaktert, aki még él, mert nem hibázhat. Egyébként szimpatikus ember, nem rugaszkodott el a valóságtól és jól végzi a dolgát. Természetesen elbeszélgettünk a Forma-1-ről és találkoztunk a Nürburgringen is” – nyilatkozta akkor a háromszoros vb-első.

Nagy-Britanniában előreláthatólag szeptember 13-án mutatják be a filmet, amely hazánkban ’Hajsza a győzelemért’ címmel kerül majd a mozikba. Korábban úgy tűnt, hogy az új Howard-remekmű hullámot indíthat el Hollywoodban: néhány producer megpróbálta filmre vinni Sir Jackie Stewart és Francois Cevert barátságát, ám épp a napokban derült ki, hogy Stewart felesége, Helen letiltotta azt.

Szó van a filmek fellegvárában egy másik, nem Forma-1-es, de autósportos filmről is: az F+1 Blog márciusban úgy értesült, hogy újabb autósportos filmre feni a fogát Tom Cruise is. Ha minden igaz, a Mint a villám című NASCAR-filmmel a versenyzés világában egyszer már megmerítkező, 2011-ben egy Forma-1-es Red Bullt is kipróbáló színész egy Dakar-ralis filmet álmodott meg, amelyet élesben forgatnának le a dél-amerikai tereprali-maratonon...