Múlt hétvégén tartotta hagyományos karácsonyi összejövetelét a Ferrari: a maranellói esemény elsősorban Felipe Massa búcsúztatásáról szólt, míg Fernando Alonso és a vörösök fővezére, Luca di Montezemolo igyekezett feltüzelni a különítmény tagjait 2014-re.

Felipe Massát elbúcsúztatta a Ferrari Interlagosban, elbúcsúztatták a World Finals elnevezésű mugellói rendezvényen és a brazil pilóta búcsúztatásáról szólt a maranellói együttes múlt hétvégén tartott karácsonyi rendezvényen is. A 2003-as, tesztpilótaként lehúzott idénnyel együtt a Williamshez távozó dél-amerikai kilenc, sikerekben és kudarcokban gazdag szezont töltött az olasz együttesnél, így nem véletlen, hogy még a szokásosnál is érzelmesebb hangulatban zajlott az évadzáró esemény.

„Sok évvel ezelőtt kezdtünk együtt dolgozni, éppen ezért szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, szerelőknek, mérnököknek és mindenkinek, akik a pályán vagy a színfalak mögött, itt Maranellóban dolgoztok. Rendkívül komoly támogatást kaptam tőletek, főként a nehéz pillanatokban és soha nem fogom elfelejteni azt sem, amit a Ferrari tett értem a 2009-es balesetemkor. A Ferrari család része voltam és ez az érzés biztosan hiányozni fog” – mondott köszönetet az együtt töltött évekért Massa.

Érdekes Mikulás-maskara

A dél-amerikainak különleges búcsúajándékkal kedveskedtek: megkapta azt a V8-as erőforrást, amely az F2008 típusjelű versenygépben dolgozott. Ez volt az a Ferrari, amelynek volánja mögött Massa a 2008-as interlagoosi évadzárón néhány másodpercig világbajnoknak érezhette magát.

„Úgy tekintek rád, mint a bátyámra” – mondta Massa a csapatfőnöknek, Stefano Domenicalinak. „Köszönöm neked és Montezemolo elnöknek mindazt, amit tettetek értem és köszönöm a lehetőséget is.” Persze a pilótának volt néhány szava csapattársához és cimborájához, Fernando Alonsóhoz is: „Köszi neked is, Fer! Találkozunk a pályán, ahol mostantól biztosan nem foglak elengedni!”

A múlt héten több napig Maranellóban állomásozó, a szimulátorban már 2014-re készülődő kétszeres világbajnok Alonso beszédében újfent nyomatékosította: nincs belenyugodva abba, hogy negyedik ferraris idényében harmadszor is csak a bajnoki ezüstéremig jutott, ugyanakkor igyekezett feltüzelni az alakulat munkatársait.

„Másodiknak lenni soha nem könnyű, de előre kell tekintenünk” – mondta a spanyol, akihez jövőre a Ferrarihoz visszatérő 2007-es bajnok, Kimi Räikkönen csatlakozik. „Mindig mindenki sokat vár tőlünk. Jövőre igyekszünk még jobbak lenni és tudom, hogy keményen dolgoztok ezért. Új szabályok jönnek, ami extra munkával jár, de maximális erőfeszítéseket várhattok tőlünk is, a márciusi nyitófutamra mentálisan és fizikálisan is száz százalékos állapotban fogunk érkezni. Fontos időszak vár ránk, így csak annyit mondhatok, hogy Forza Ferrari!”

Szokás szerint lelkesítő beszédet mondott Montezemolo is, aki külön kitért Domenicali szerepére: noha a csapatfőnököt mind a szakma, mind pedig a tifosi élesen bírálja a bajnoki cím évek óta tartó sikertelen hajhászása miatt, az elnök szerint a szakvezető idén is sokat tett a csapatért.

„Domenicali elismerést érdemel, mert beleadott mindent és az általa, valamint a kollégái által végzett munkának köszönhetően az eszközök és a technológia területén sikerült előrelépnünk, ami hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy visszatérjünk a győzelmek útjára. Jómagam már bele vagyok betegedve abba, hogy mindig csak a második helyen végzünk. Megvan a képességünk, a szaktudásunk és lelkületünk ahhoz, hogy visszatérjünk a dobogó legfelső fokára. Mindegyikőtöknek óriási elszántsággal kell dolgozni és munkátok során pole pozícióba kell kerülnötök. Pusztán ennyit kérek tőletek” – fogalmazott az olasz márka elsőszámú vezére.