Bizarr párosnak ígérkezik a Ferrari jövő évi versenyződuója, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso – véli a Williams istállóhoz igazoló Felipe Massa, aki a múltban a spanyollal és a finnel is versenyzett együtt a maranellói alakulat kötelékében. A brazil biztos benne, hogy a feleknek nem lesz könnyű dolga egymással.

A 2014-es versenyévad legizgalmasabb versenyzőpárosa minden kétséget kizáróan Fernando Alonso és Kimi Räikkönen lesz a Ferrarinál. Bár sokan még az idei évad kezdetén is elképzelhetetlennek tartották, hogy a maranellóiaknál 2007-ben vb-címet nyerő, majd 2009 végén a kétszeres vb-első spanyol érkezése miatt partvonalra tett finn visszatérjen korábbi munkaadójához, ez mégis bekövetkezik és a gárdától hosszú szolgálat után a Williamshez igazoló Felipe Massa szerint az együttműködés egyik versenyző számára sem lesz könnyű.

A brazil a legnagyobb múltú alakulatnál nemcsak Michael Schumacherrel dolgozott együtt, hanem a spanyollal és a finnel is, így határozott elképzelése van arról, hogy mire számíthatnak egymástól. Alonsót például arra figyelmeztette, hogy emberi kapcsolatot nem remélhet Räikkönentől: „Schumacher, Räikkönen és Alonso közül Schumacherrel és Alonsóval jól kijöttem. Kimivel is jól ment a közös munka, de semmilyen kapcsolat vagy barátság nem alakult ki közöttünk, mert Kimi a saját világában él és nem akar tudni semmit senkiről. Michaellel és Fernandóval emberileg is kiváló volt a kapcsolatom, Kimivel viszont nem, márpedig ha velem nem tudott semmilyen kapcsolatot kialakítani, akkor mással sem fog” – mondta Massa az évadzáró Brazil Nagydíj előtt az Italia 1 tévétársaságnak.

Massának Räikkönenhez is van egy intelme: „Alaposan fel kell készülnie, mert Alonso csapattársának lenni egyáltalán nem egyszerű. Fernando nagyon erős versenyző, néha tökéletes, így Kiminek folyamatosan a legjobbját kell majd nyújtania.”

Az évadot ezüstérmesként záró Alonso egyébként igyekszik kiemelni a vártnál jóval gyatrábban sikerült idény pozitívumait és Interlagosban megjegyezte: az idei ezüstöt sokkal jobb eredménynek érzi a 2012-esnél, mert – mint fogalmazott – „egyértelmű, hogy nem a mienk volt a második leggyorsabb autó.”

Räikkönen nem várta ki az évad végét: a fizetése körüli hosszas huzavona után, az Abu-Dzabi Nagydíjat követően kiszállt a Lotusból, hogy megműthessék a hátát, amit egy 2001-es tesztbaleset utóhatásaként időről időre fájlalt, ám az utóbbi időszakban a probléma – állítása szerint – egyre kínzóbbá vált. A tavaly két évnyi kihagyás után bronzéremmel visszatérő versenyző idén megismételhette volna teljesítményét, s kilépésekor még az ezüstre is volt matematikai esélye.

„Sportszakmai szempontból szerintem jobb lett” – felelte Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke egy újságírói kérdésre, amely azt forszírozta, hogy a finn tavaly vagy idén nyújtott jobb teljesítményt. „Tavaly épphogy visszatért, így bár pontokat szerzett az év elején, talán szüksége volt némi finomhangolásra. Idén kapásból győzelemmel kezdte az évet, így szerintem sokkal jobb formában indított és összességében véve is jobb teljesítményt nyújtott.”