F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Subrata Roy Brit Nagydíj Sergio Perez Esteban Ocon
Már biztos, hogy a Force India istálló nevet vált, ám az új névvel kapcsolatos végleges döntés még nem született meg – jelentette ki az együttes társtulajdonos-csapatfőnöke, Vijay Mallya Silverstone-ban. A milliárdos azt is leszögezte: az „India” szót nem azért akarják eltüntetni az alakulat nevéből, mert az indiai hatóságok hajtóvadászatot folytatnak ellene...

 

Néhány hete felröppent, hogy az utóbbi évek legerősebb középcsapata, a Force India a névváltozatást készül eszközölni, s kisvártatva az is kiszivárgott, hogy a Silverstone-ban székelő Jordan/Midland jogutód gárda a „Force One” névvel kacérkodik. Különféle online adatbázisok szerint a nevet már be is jegyeztették, így sokfelé máris készpénzként kezelik, hogy jövőre ezen a néven indulnak, ám Vijay Mallya, az együttes társtulajdonos-csapatfőnöke a Brit Nagydíj pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján tisztázta: még nem született meg a végleges döntés.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Subrata Roy Brit Nagydíj Sergio Perez Esteban Ocon
„Számos egyeztetést tartottunk már ezzel kapcsolatban, döntést viszont még nem hoztunk. Kiválasztottunk néhány lehetőséget és ezek valamelyikével fogunk lépni, amikor eljön az ideje” – nyilatkozta Mallya az FIA által szervezett Silverstone-i sajtóeseményen.

Noha a csapatnál korábban is hangoztatták, hogy a jobb üzleti lehetőségeket szem előtt tartva fontolgatják a névváltoztatást, olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy Mallya valójában egyfajta revansként akarja eltüntetni az India nevet, mivel az ország szabályos hajtóvadászatot folytat ellene. Mint ismeretes, a milliárdos csapatvezető ellen bedőlt légitársasága és egyéb vállalkozásai után maradt különféle adó- és egyéb tartozások miatt van érvényben körözés, így egy ideje már nem hagyhatja el az Egyesült Királyságot, máskülönben cellában köthet ki. Éppúgy, mint üzlettársa, a Force India másik társtulajdonosa, Subrata Roy, aki évek óta börtönben van.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Subrata Roy Brit Nagydíj Sergio Perez Esteban Ocon
„Egy sor vád van ellenem, de ezt tegyük félre, hagyjuk a jogi procedúrára. Az India szó eltávolítása a csapat nevéből nem áll összefüggésben azzal, ami körülöttem zajlik. Nekünk a nemzetközi közönségre kell hagyatkoznunk, ki kell szolgálnunk a globális üzleteket működtető szponzorok igényeit, a Forma-1 pedig nem olcsó dolog. Tíz évvel ezelőtt Force Indiának nevezetük el a csapatot, bízva abban, hogy lesz Indiai Nagydíj és bízva abban is, hogy be tudunk vonzani egy sor indiai szponzort, ők azonban úgy döntöttek, hogy inkább a krikettbe fektetik a pénzüket. Emiatt másfelé kell keresgélnem, ehhez pedig egy nemzetközi platformra van szükségem a következő tíz évre. Évről évre nem lehet nevet változtatni, így nagyon meg kell fontolnunk, mielőtt döntünk. Éppen ez az oka annak, hogy nagyon komoly gondolkodás megy ezzel kapcsolatban a háttérben” – indokolt Mallya.

A csapatvezető az ellene érvényben lévő körözés miatt manapság már nem jár a futamokra: korábban elárulta, hogy angliai kastélyának nappalijában egy komoly rendszert állítottak fel, amelynek segítségével részese precíz, pontos képet kap arról, hogy mi zajlik a pályán, ezúttal pedig arról beszélt, hogy a háttérből is lehet hatékony munkát végezni. „Mindig mondtam, hogy legyen szó bármilyen vállalkozásról, van a front office és a back office, amely egyaránt fontos. Az utóbbi években a csapat nagyon sikeresen szerepel, jómagam pedig inkább a back office-ban vállalok szerepet, de így is nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan a dolgaink alakulnak” – fogalmazott az előző idényt a konstruktőri tabella 4. helyén záró, a ponttáblázaton jelenleg is ugyanezt a pozíciót elfoglaló formáció vezére.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya Subrata Roy Brit Nagydíj Sergio Perez Esteban Ocon
Mallya két pilótája, Sergio Perez és Esteban Ocon az utóbbi hetekben több ízben is balhézott egymással, házon belüli meccsükből nem hiányzott a koccanásos incidens sem. A nagyfőnök szerint az alakulat nem akar beleavatkozni a csatába, de a biztonság kedvéért elbeszélgettek a versenyzőkkel: „Mindkettejükkel beszéltünk. Nem hiszünk a csapaton belüli szabályokban, a csapatutasításokban, de végső soron úgy gondolom, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk, hogy az ő felelősségük hazahozni az autót, amelyekkel lehetőleg minél több pontot kell szerezniük a csapatnak” – mondta a belső csatározásról Mallya.

A Force India a Brit Nagydíj előtt 89 ponttal áll a tabella 4. helyén, előnyük 49 pont az üldöző Williamsszel szemben. A versenyzők közül Perez áll jobban, aki 50 ponttal az egyéni ranglétra 6. helyét mondhatja magáénak, míg a 39 egységet jegyző Ocon a 8. pozícióban tanyázik.