Nagyot alakított az Gyémánt Liga oslói fordulójában Usain Bolt, aki a megnyitón egy elektromos hajtású Forma-1-es replika volánja mögül üdvözölte a Bislett Stadion közönségét.

A jamaikai futófenomén – akit nem véletlenül emlegetnek a világ leggyorsabb embereként – egy igazi öszvérrel autózott körbe az oslói arénában. Ha minden igaz, az autó alapja a 2006 és 2008 között létezett Super Aguri istálló egyik gépe, amelyet elektromos hajtással szereltek fel.

A nagy autómániás Bolt alig fért el a volán mögött, egy másik videó szerint az elindulással is gondjai adódtak, de végül körbement a futópályán. Sőt, mint az USA Today rámutatott, a 200 méteres síkfutás pályaszakaszán autóval lassabbnak bizonyult, mint futva: a tornán 19,79 másodperces idővel nyerte a számot, míg a Forma-1-es tákolmánnyal teljesített tiszteletkör során 23,71 másodperc alatt teljesítette ugyanazt a távot.

A hatszoros olimpiai- és ötszörös világbajnok futó egyébként híres az autómániájáról, a közelmúltban a Nissan teljesítményért felelős igazgatóvá nevezte ki és egy arany színezetű GT-R-rel is megajándékozták. Valószínűsíthető, hogy a Bolt-projekt sikerén felbuzdulva lépett hasonlót a Nissan prémiummárkája, az Infiniti is, amely nem sokkal később a Red Bull klasszisát, Sebastian Vettelt nevezte ki teljesítményért felelős igazgatóvá.

Mostanában nem csak az atlétika világába tört be a Forma-1, hanem olyan országokba is, amelyeknek eddig nem sok köze volt a csúcskategóriához. Például Izraelbe, egészen pontosan Jeruzsálembe, ahol múlt csütörtökön és pénteken Giancarlo Fisichella tartott utcai demonstrációt az alakulatot támogató Kaspersky szoftvercég szervezésében. Az olasz a 2009-ben használt F60-assal száguldott egy 2,8 kilométeres alkalmi pályán, amely mellett a két nap folyamán összesen körülbelül 240 ezren figyelték a produkcióját.

Ciprusnak sem sok köze volt eddig az F1-hez, de a GP3-ban brillírozó Tio Ellinas révén az országnak immáron van olyan pilótája, aki vezetett elitkategóriás versenygépet. A betétszéria pontversenyét vezető tehetség a Marussia istállótól kapott lehetőséget egy célegyenes-tesztre, amelyet a nagy-britanniai Kemble repülőtéren bonyolítanak a mai nap folyamán: a délelőtti programot a csapat Twitter-oldala szerint nagyon élvezte a 21 esztendős sofőr.

„Tio egyértelműen a jövő egyik nagy sztárja, így megérdemli az ilyen lehetőségeket” – mondta a Marussia csapatfőnöke, John Booth a pilótáról, aki részt vesz majd a fiatal tehetségek számára kiírt tesztelésen is július 17-19-én, Silverstone-ban.