Bár a Forma-1 világa elkönyvelt tényként kezeli, hogy Mark Webber az évad végén elköszön a Red Bulltól, s talán az egész szakágtól is, az energiaitalos csapatot irányító Christian Horner a napokban ismét megszellőztette: az sem teljesen kizárt, hogy az ausztrál a csapat kötelékében marad. Közben a Lotus állítja, hogy a pletykákkal ellentétben Kimi Räikkönen nem igazol bajnokcsapathoz, a Toro Rossónál pedig a két fiatal esélyeit mérlegelik.

Mi lesz Mark Webberrel, hogyan alakul át – egyáltalán átalakul-e? – 2014-re a Red Bull Racing versenyzői összeállítása? Ez az egyik legforróbb téma mostanában a Forma-1-ben, s szinte nap nem telik el úgy, hogy valamiféle adalék ne érkezne az üggyel kapcsolatban.

Mint ismeretes, a szepangi Vettel-gate óta egyre erősödnek a pletykák, hogy Webber az évad végén távozik a csapattól, s talán a Forma-1-ből is. Az energiaitalos egyletnél sem titkolják már egy ideje, hogy figyelik a pilótapiaci lehetőségeket, ugyanakkor a minap Christian Horner csapatfőnök tovább keverte a kártyákat és megszellőztette: azt sem lehet teljesen kizárni, hogy a Porsche Le Mans-i csapatával hírbe hozott ausztrál pilóta végül mégis szerződést hosszabbít a Milton Keynes-i alakulattal.

„Még csak öt versenyen, a szezon első negyedén vagyunk túl, a versenyzőkkel kapcsolatos döntést pedig a nyáron készülünk meghozni” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a szakvezető. „Ha Mark jól teljesít, kellően motivált és megvan benne a szenvedély a folytatáshoz, akkor természetesen vele is számolni fogunk. Ismerjük jól, tudjuk, hogy milyen sokat értünk el együtt. Az biztos, hogy a döntés a nyár végénél hamarabb nem fog megszületni.”

Múlt hétvégén, Barcelonában a nemzetközi sajtó félig-meddig már azt is tényként kezelte, hogy a Lotus 2007-es világbajnoka, Kimi Räikkönen foglalja majd el Webber helyét. Egyes források állították, hogy már valamiféle szerződés is létrejött a felek között, ugyanakkor maga az érintett nem kívánt pletykákba bocsátkozni, míg felettese, a Lotust birtokló Genii Capital nevű befektetési társaság tulajdonosa, Gerard Lopez az F+1 Blognak állította: a spekulációkkal ellentétben minden esély megvan arra, hogy az északi menő 2014-ben is az enstone-i istálló kötelékébe tartozzon.

„Kimivel kapcsolatban a legfontosabb tényező a teljesítmény. Az már korábban beigazolódott, hogy a csapatunk légköre, kultúrája tökéletesen fekszik neki, így már csak arról kell gondoskodnunk, hogy olyan autója legyen, amellyel elérheti a céljait. A pénz nem elsődleges szempont számára, ezt már több ízben is említettem, ahogyan azt is, hogy pénzügyi akadályai biztosan nem lesznek a szerződéshosszabbításnak. Kimi világbajnok akar lenni, ahogyan mi is. Ez a legfontosabb” – felelte az F+1 Blognak a Circuit de Catalunyán Lopez, próbálva cáfolni azt a közkeletű teóriát, amely szerint a csapat financiális okok miatt nem engedheti majd meg magának a finn alkalmazását.

Esélyesként emlegetik a Red Bullal kapcsolatban a Toro Rosso versenyzőit, Daniel Ricciardót és Jean-Eric Vergne-t is. Ha a két energiaitalos tehetség közül kellene választani, a szakma egyértelműen Ricciardónak szavazna bizalmat, s ezzel a véleménnyel egyetért a juniorcsapatot irányító Franz Tost is.

„Nos, a teljesítmény az, ami számít és azt jól lehet látni, hogy Daniel jobb helyzetben van, részben annak köszönhetően, hogy tizenegy versennyel, egy fél szezonnal több tapasztalattal rendelkezik. Most neki kedvezőbb a helyzete, ezt Barcelonában is láthattuk, de ez csak erre a pillanatra igaz. Azt kell mondanom egyébként, hogy mindketten jól illeszkednének a Red Bull koncepciójába” – mondta a Formula1.com-nak adott interjújában Tost, aki megjegyezte: fiataljaik csak abban az esetben jöhetnek számításba a Red Bullnál, ha a folytatásban ’kimagaslóan jó’ teljesítményt nyújtanak.

Bár jelenleg nehéz Ricciardót vagy Vergne-t elképzelni a háromszoros világbajnok Sebastian Vettel csapattársaként, annyi bizonyos, hogy a Toro Rossónak kapóra jönne valamelyik versenyző előléptetése. Egyrészt egy ilyen lépés öregbítené az energiaitalosok tehetséggondozó programjának hírnevét, másrészt lehetőség kínálkozna a juniorok hierarchiájának tetején álló Antonio Felix da Costa bevetésére, amelyet Helmut Marko Red Bull-sportigazgató már egyébként is tervezget egy ideje.