Nem verte nagy dobra a Lotus, de a korábban szárnyra kelt híreszteléseknek megfelelően mentőövet dobtak a Caterhamtől kiebrudalt francia tehetségnek, Charles Picnek, akinek feltűnése akár üzenetértékű is lehet a csapat jövőjére nézve.

Pic a bahreini tesztelésen, az E22 típusjelű konstrukció sebtében lezavart prezentációján mutatkozott először a Lotus színeiben: új munkaadójánál tartalékpilótaként kap lehetőséget és úgy hírlik, hogy néhány futam pénteki szabadedzésén vezetheti is az enstone-i alakulat versenygépét.

„Izgatott vagyok, hiszen most egy topcsapathoz csatlakozatok” – nyilatkozta Pic. „Komoly változás, hogy most nem versenyezhetek, de mivel ott leszek a futamokon és együtt dolgozom majd a csapattal a mérnöki értekezleteken, versenyzőként biztosan sokat fejlődhetek majd. Arra számítok, hogy néhány pénteki edzésen vezethetek is. Fontos, hogy harmadik pilótaként is vezethess, márpedig én biztosan fogok vezetni is. Nagyon remélem, hogy ezt az esélyt megragadva 2015-re ismét versenyzői álláshoz juthatok.”

A 24 esztendős pilóta egy óriási baklövés után kötött ki a másfél éve anyagi problémákkal küszködő együttesnél. 2012-ben a Marussia kötelékében debütált, ám a jobb szereplés reményében a tavalyi idényre átigazolt a Caterhamhez, amely katasztrofális idényt produkált és fennállása során első ízben vereséget szenvedett a versenyző korábbi munkaadójától. Noha a zöldeknél Cyril Abiteboul csapatfőnök elismerte Pic tehetségét, ám hangsúlyozta azt is, hogy a leafieldi együttesnél jelenleg nem tudnak több energiát fordítani a kikupálására, így sietve útilaput kötöttek a talpára.

Craig Pollock

Pic a történtek után szakított menedzser-mentorával, az ex-F1-es versenyző Olivier Panisszal és megállapodott Jacques Villeneuve ex-menedzserével, Craig Pollock-kal, akinek személye Lotus-ügyben érdekes lehet. Tavaly decemberben számos bennfentes forrás közölte, hogy Pollock – aki nem is olyan régen már a rajt előtt felsült a PURE nevű motorgyártó projekttel – kacérkodik az újbóli Forma-1-es szerepvállalással, s nem riadna vissza attól sem, hogy részben vagy egészben bevásárolja magát a Lotusba. Noha nem tudni biztosan, hogy a skót üzletembernek valóban vannak-e ilyen szándékai, de annyi bizonyos, hogy a fiatal versenyző révén most közel került a „tűzhöz”.

A Renault által is patronált Pic mellett két másik tesztpilótája is lesz a versenyzőként Romain Grosjeant és Pastor Maldonadót alkalmazó alakulatnak. A gárdánál már tavaly is tesztpilótáskodó Nicolas Prosttal együtt alkalmazzák majd az utóbbi két évben a Formula-Renault 3.5-ben szereplő dán Marco Sörensent is.

„Az autót izgalmasnak találom és biztos, hogy nem ez a legcsúnyább! Valójában az számít, hogy mit nyújt a pályán, így a Bahreinben töltött napok nagyon fontosak számunkra. Melbourne-ben jól akarjuk indítani a szezont, idén ugyanis nagyon sokat fognak fejlődni az autók. Már alig várom, hogy elkezdődjön!” – fogalmazott a 39 nagydíj-rajtot jegyző Pic, akinek eddigi legjobb eredménye a 2012-es Brazil Nagydíjon elért 12. helyezés volt.