Folytatódhat a Kimi Räikkönen átigazolásával elindult „népvándorlás” a Ferrari és a Lotus között: paddock-források szerint a finn klasszist jelenlegi versenymérnöke, Mark Slade is követheti a maranellói alakulathoz.

Mint ismeretes, Räikkönen 2007 és 2009 között két versenymérnökkel dolgozott a Ferrarinál: átigazolását követően Michael Schumacher korábbi versenymérnöke, a később vezető mérnökké előléptetett, majd Fernando Alonso 2010-es vb-kudarca után bűnbakká kikiáltva menesztett Chris Dyer gondoskodott a finn autójáról, majd Andrea Stella dolgozott együtt az északi klasszissal.

Stella jelenleg Alonso közvetlen munkatársa a vörös különítménynél, s bár a gárdának valószínűleg házon belülről is lenne jelöltje, számos forrás szerint Räikkönen ragaszkodik Slade átigazolásához. Amikor a finn 2012-ben a Lotus színeiben visszatért a Forma-1-be, az enstone-i egyletnek a pilóta kérésére le kellett igazolnia a Mercedestől a brit szakembert, aki korábban öt éven át segítette a McLarennél.

„Jómagam kértem a szerződtetését” – nyilatkozta tavaly februárban a 2007-es vb-első. „Mark kiváló versenymérnök, akit jól ismerek és olyan szakember, aki tudja, hogy mit akarok.”

Slade kétségkívül rutinos „Räikkönen-munkatárs”: ez már több ízben is megmutatkozott, például tavaly, amikor a finn az Abu-Dzabi Nagydíjon olyan legendássá vált rádióüzenetekkel bombázta, mint a „Hagyjatok már, tudom, mit csinálok!” és az „Igen, igen, igen, egyfolytában azt teszem, nem kell mindig emlékeztetni!”

„Tudom, hogy semmi személyes töltete nem volt ezeknek az üzeneteknek. Inkább csak mosolyogtam, mert tapasztaltam tőle ugyanezt a McLarennél is. Kimi olyan versenyző, aki vezetés közben száz százalékosan a munkára összpontosít. Egész egyszerűen zavarja, ha beszélnek hozzá. A versenyeken egyébként igyekszünk nem háborgatni.” – fogalmazott az emlékezetes viadal után a szigetországi szakember.

Slade átigazolását még nem jelentették be, de a Lotus és a Ferrari között máris nagy a jövés-menés. A már korábban átigazolt technikai igazgató, James Allison után a vörösök leigazolták az enstone-i alakulat aero-vezetőjét, Dirk de Beert is, akit a Lotus azzal a Nicolas Hennellel pótol majd, aki épp a Ferraritól érkezik az alakulathoz.