Noha a Ferrari gyárfelújítási terveit számos forrás a „Vettel-akció” részének tekinti, a Red Bullnál nem tartanak attól, hogy az immáron négyszeres világbajnokot az olasz egylet – vagy bármely másik különítmény – képes elcsábítani. Christian Horner, az energiaitalos együttes szakvezetője a csapatmunka fontosságát hangsúlyozza, de nem felejtette el megjegyezni: a német nélkül semmi nem lett volna ugyanolyan az utóbbi években…

Bebiztosította zsinórban negyedik vb-címét a múlt hétvégi Indiai Nagydíjon Sebastian Vettel, aki eddig is a mezőny egyik legértékesebb tagjának számított, mostantól pedig még inkább az. Noha a német pilóta árfolyama az újabb titulussal a csillagos egekbe emelkedett, akár mérget is lehetne venni rá, hogy ez csak még elszántabbá teszi Luca di Montezemolót, a Ferrari fővezérét, akinek régi vágya, hogy az energiaitalosok által kinevelt, s immáron Juan Manuel Fangióval, Alain Prosttal vagy épp Michael Schumacherrel azonos szinten emlegetett kiválóságot az egyik vörös versenygép volánja mögé ültesse.

Miután a napokban kiszivárgott, hogy a maranellói márka a Forma-1-es gyárlétesítmény felfejlesztésén töri fejét, több szakmabeli is megspendírozta, hogy ez már a Vettel becserkészésére szőtt akció részét képezheti. Tény, hogy a Ferrarinak lépnie kell valamit az utóbbi évek vegetálása után, s tény az is, hogy a modernizált főhadiszálláson készülő majdani versenyképes autókkal akár a Red Bullal 2015 végéig szerződésben álló Vettel számára is vonzóvá válhatnak, ám a bikásoknál biztosak benne: nem kell amiatt aggódniuk, hogy bárki is képes lehet elszipkázni a korona gyémántjának számító versenyzőt.

„Nem hinném” – felelte Christian Horner csapatfőnök az Indiai Nagydíjat követő sajtóértekezletén arra a kérdésre, hogy kell-e tartaniuk Vettel esetleges elvesztésétől. „Úgy gondolom, hogy jelen pillanatban minden egyes pilóta boldog lenne, ha az egyik autónkat vezethetné. Sebastian is élvezi, hogy nálunk vezet, ráadásul ennél a csapatnál nőtt fel, része ennek a csapatnak, így miért menne bárhová?”

Noha Lewis Hamilton közel sem aratott olyan világraszóló sikereket a McLarennél, mint Vettel a Red Bullnál, a britről sem gondolta volna senki, hogy egy napon hátat fordít nevelőegyüttesének, mégis megtörtént. Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire megalapozott az a nézet, amely szerint egy világbajnok akkor igazi világbajnok, ha egy másik csapatnál is képes bajnoki címet szerezni, Hamiltont mindenesetre ez is motiválta, amikor átigazolt a Mercedeshez, s maga Vettel is tett rá utalásokat korábban, hogy egy napon el tudná képzelni magát a Ferrari kötelékében…

„Úgy gondolom, hogy a győzelmekre összpontosít. Függetlenül attól, hogy a szín kék, vörös vagy ezüst, nagyon komoly a kötődése ehhez a csapathoz. Az összes sikerét Milton Keynes-ben tervezett autóval érte el, ráadásul Dietrich Mateschitz 13 vagy 14 éves kora óta támogatja. Garancia persze így sincs semmire, de ez nem is a szerződésekről szól. Itt a kapcsolat az, ami számít, Sebastian totális bizalmat élvez a csapat részéről és a csapat is totális bizalmat élvez Sebastian részéről” – fogalmazott Horner.

Bár a jelek szerint a csapatfőnök biztos a dolgában, nem feledkezett meg arról sem, hogy tegyen egy gesztust Vettel irányába. Amikor arról kérdezték, hogy az utóbbi négy év egyéni- és konstruktőri vb-címei meglettek volna-e a német nélkül is, a szakvezető a csapatmunka fontosságáról beszélt, de természetesen hangsúlyozta a pilóta kiemelt szerepét.

„Ez az egész a csapatról szól” – mondta Horner. „Remek csapatra, remek pilótákra van szükség, s biztos vagyok benne, hogy Sebastian nélkül nem nyertünk volna négy egymást követő világbajnoki címet. Ő már most egyike a sportág legnagyobbjainak, de ilyen sikerekhez elengedhetetlenül szükséges, hogy meglegyen a harmónia. Tied lehet a világ legjobb pilótája vagy a világ legjobb tervezője, de ha nem alkotnak jó csapatot, soha nem fog működni.”

Az utolsó három futam, Abu-Dzabi, Austin és Interlagos a mindkét vb-címet tarsolyában tudó Red Bull számára látszólag tét nélküli lesz, Horner azonban leszögezte: „abszulút” arra törekednek, hogy megnyerjék ezeket a futamokat is. „Olyan lesz számunkra, mint három FA Kupa döntő. Mindent beleadunk, egészen a legvégéig” – mondta a csapatfőnök.

A nyári szünet vége óta fékezhetetlen Vettel a hétvégén, Abu-Dzabiban egyébként újabb rekordot állíthat be. Ha ismét nyerne, az zsinórban a hetedik diadala lenne: ilyen sorozatra mostanáig csak Alberto Ascari és Michael Schumacher volt képes a Forma-1 történetében.