Keményen beszólt Nico Rosbergnek a Red Bull sportszakmai tanácsadója, Dr. Helmut Marko, aki egész egyszerűen annyit javasol a Mercedes versenyzőjének, hogy mielőbb távozzon Lewis Hamilton mellől. Az osztrák szakember javaslatával mások is egyetértenek: például honfitársa, Gerhard Berger, aki úgy véli, hogy a németnek hasonló cipő jutott, mint annak idején neki a háromszoros vb-első Ayrton Senna mellett.

 

Nem juthat kínosabb szerep egy korábbi világbajnok fiának, mint másodhegedűssé válni egy másik versenyző mellett, márpedig a jelek szerint Nico Rosbergnek ezt a szerepet szánja a sors. Noha Keke Rosberg csemetéjének a tavalyi szezon során valóban érdemi esélye volt a vb-cím elhódítására, az évad utolsó harmadára megtorpant és hiába volt sansza egészen az utolsó futamig, gyerekkori cimborája, Lewis Hamilton átütő formájára végül nem volt válasza.

Rosberg az idei rajt előtt nem győzött fogadkozni azzal kapcsolatban, hogy ezúttal a saját javára billenti majd a mérleget, de a brit csapattárs fölénye még inkább elhatalmasodott, így a német egyre kínosabb helyzetben van. Monzában az F+1 Blognak nyilatkozva már a Daimler-fővezér Dieter Zetsche is lesajnálóan nyilatkozott a pilóta teljesítményéről, Szingapúrban pedig még keményebb kritika érkezett, mégpedig a Red Bull gurujától, Helmut Markótól, aki úgy gondolja: a 30 éves versenyző akkor járna a legjobban, ha már a 2017 végéig érvényes szerződése lejárta előtt kilépne Hamilton mellől.

„Amíg Hamilton ott van a Mercedesnél, addig Nico nem tudja megnyerni a vb-t. Neki nincs olyan tempója és töretlen önbizalma, mint Lewisnak” – nyilatkozta Marko, aki szinte szóról szóra ugyanazt a véleményt fogalmazta meg, mint a korábbi csapatfőnök, jelenleg a BBC szakértőjeként dolgozó Eddie Jordan.

Lesajnálóan fogalmazott a Rosberget gyerekkora óta jól ismerő korábbi pilóta, David Coulthard is: „Hamilton gyakorlatilag azt csinál, amit akar, az mindig jól sül el. Ezzel szemben Nico teljesen erőtlen. El kell fogadnia azt a tényt, hogy jelenleg semmi esélye nincs Lewis ellen” – mondta a 1994-től 2008-is tartó pályafutása során 13 nagydíjat nyerő skót. Bekapcsolódott a bírálók sorába egy másik ex-pilóta, Gerhard Berger is: „Nico nagyon hasonló helyzetben van, mint annak idején jómagam voltam Senna mellett” – fogalmazott az osztrák, aki a ’90-es években a McLarennél kényszerült másodhegedűs szerepkörbe a háromszoros világbajnok brazil legenda mellett.

Marko szerint Rosbergnek minden tekintetben jót tenne, ha nem töltené ki az idejét a Mercedesnél: „Vagy nagyon hirtelen össze kellene szednie magát, vagy egyszerűen csapatot kellene váltania. Egy friss, új környezetben mindent újrakezdhetne és a váltás mentálisan is nagyon jót tenne neki” – fogalmazott a Red Bull-vezér, akivel Berger is egyetért, sőt, szerinte a német kiváló választás lenne a Mercedest hajszoló alakulatok valamelyikének. „Nyíltan el kellene ismernie, hogy ő a világ második leggyorsabb pilótája, nincs ezen semmi szégyellnivaló” – vélekedett Berger.

Nehéz elképzelni, hogy Rosberg önszántából elköszönne a Mercedestől, de bármennyire tűnik szimpatikusnak az egyre inkább rapsztárosodó és nagy lábon élő Hamilton mellett, a számok nem hazudnak. A brit két futamot leszámítva az összes helyszínen megszerezte a pole pozíciót, a német három győzelmével szemben hét ízben állt eddig a dobogó legfelső fokán, a ponttáblázaton pedig 53 egységnyi az előnye…

Egy közeli kolléga véleménye Hamiltonról…


Hamiltont - nem is véletlenül - gyakran éri az a vád, hogy túlságosan nagyvilági életet él Rosberghez képest, azonban a Mercedes belügyeit jól ismerők szerint nem minden az, aminek látszik. Közéjük tartozik például a műszaki stáb egyik lángoszlopa, Geoff Willis, aki két hete, az Olasz Nagydíjon a pódiumra is elkísérte Hamiltont. „Lewis önbizalma soha nem látott magasságokba szökött annak köszönhetően, hogy a pályán és azon kívül is jól alakulnak a dolgai. Ennyi siker után már senkinek nem lehetnek kétségei a képességeivel kapcsolatban. A Facebook és a Twitter miatt mindenki azt hiszi, hogy egy igazi bonviván, de a versenyek között pontosan olyan keményen dolgozik és tréningezik, mint Nico. Tényleg mindent megtesz annak érdekében,hogy a legjobb legyen” – fogalmazott a szigetországi szakember.