Elgondolkodtató kijelentést tett Michael Schumacher: a tavaly visszavonult hétszeres világbajnok úgy érzi, hogy az alapok lerakásával jelentős mértékben hozzájárult a Mercedes idei formajavulásához. A csillagos márkát a hétvégi Belga Nagydíj előtt már a Red Bull fő ellenfelének, a bajnokság egyik favoritjának tartják.

Michael Schumacher a jelek szerint nehezen emészti, hogy Lewis Hamilton átigazolása miatt kénytelen volt távozni a Mercedestől, s ezzel együtt – immáron másodszor – a Forma-1-ből is. Erre utal, hogy a veterán német a minap provokatív felhangú kijelentést tett az idén már három győzelmet arató csillagos egylet formajavulásával kapcsolatban.

Míg Schumacher idején, 2010 és 2012 között a Mercedes csak küszködött, addig idén már három futamot nyertek: két ízben Nico Rosberg, legutóbb, a Hungaroringen pedig a veterán nagyágyú helyére érkezett Hamilton diadalmaskodott. A német a napokban odaszúrt és finoman megjegyezte: abban, hogy a Mercedes szekere beindulni látszik, neki is szerepe van.

„Nagyon elégedett vagyok a csapat által produkált, egyértelmű előrelépéssel” – nyilatkozta Schumacher. „Ez azt mutatja, hogy a munka, amit az utóbbi pár évben végeztünk, nem volt annyira rossz és sikerült lefektetünk az alapjait a javuló teljesítménynek. Jó azt látni, hogy a csapat a vártnál nagyobbat lépett előre az idei szezonra, s szerintem ezáltalá nekem is nagyon jó okom van arra, hogy boldog legyek.”

Schumacher szavai a visszavonulás körülményeinek fényében mindenképpen elgondolkodtatóak: bár hivatalosan soha nem ismerték el, s valószínűleg soha nem is fogják, a Mercedes tulajdonképpen „leléptette” a 2006-tól 2009-ig egyszer már nyugalomba vonult klasszist, holott a németnek elismerten lett volna kedve a folytatáshoz. Schumi a rossz nyelvek szerint nem is bocsájtott meg a Mercedesnek, legalábbis a Forma-1-es istállónak, s ez az oka annak, hogy semmiféle menedzseri, tanácsadói vagy egyéb szerepet nem vállalt a brackley-i alakulatnál a távozása után.

Belgiumban, a nyári szünetet követő első nagydíj helyszínén egyébként a Mercedest a fő esélyesek közé sorolják, sőt, Hamilton hungaroringi meglepetésgyőzelme óta egyre többen vélik úgy, hogy a britnek – noha hátránya 48 egység az éllovas Red Bull-menőhöz, Sebastian Vettelhez képest - a bajnokság végkimenetelébe is lehet beleszólása. Paddy Lowe, a McLarentől átigazolt és a nyáron munkába állt szakember azt a feladatot kapta, hogy az utolsó csepp teljesítményt is sajtolja ki a versenyautóból, s bár a jelek szerint már van eredménye a munkának, Toto Wolff sportigazgató-társtulajdonos szerint nincs okuk arra, hogy túlságosan optimisták legyenek.

„Nem lehetünk elbizakodottak. Nem lenne helyes, ha úgy állnánk hozzá a dolgokhoz, hogy mostantól a kezünkben van az aranykulcs” – mondta Wolff. Vettel diplomatikusan csak annyit jegyzett meg, hogy „a Forma-1-ben a dolgok gyorsan megváltozhatnak”, míg Helmut Marko, az energiaitalos vállalat sportszakmai vezetője szokásához híven nem udvariaskodott, inkább rápirított a Mercedesre és a csillagos egylet térnyerését vizionálókra: „Montreal egyértelműen a Mercedesnek kedvezett, mégis mi nyertünk, ráadásul az utolsó kilenc futam mindegyikére viszünk magunkkal újdonságokat” – fogalmazott határozott az osztrák szakember.