F1 Forma-1 Simone Resta Sauber Ferrari Hockenheim Német Nagydíj

Egyenesen a Ferraritól érkezett új technikai igazgató az olasz alakulat kiemelt partneréhez, a Sauberhez. Simone Resta két hete csatlakozott a felszállóágban lévő svájci formációhoz és első ízben a Német Nagydíj pénteki napján adott csoportos interjút a világsajtónak: az F+1 Blog is ott volt a hockenheimi eseményen, ahol a szakember igyekezett hangsúlyozni, hogy az eddiginél jóval komolyabb elvárásoknak akarnak megfelelni 2019-től.

 

 

Új szelek fújnak az évek óta küszködő Sauber istállónál az Alfa Romeo év eleji csatlakozása óta: ez látszik az eredményeken is, ráadásul tudvalevő, hogy Sergio Marchionne, a Ferrari elsőszámú vezére jövőre már a középmezőny felső szegmensében szeretné látni a maranellói alakulat B-csapataként emlegetett különítményt. A háttérben mind a Ferrari, mind a Sauber gőzerővel dolgozik annak érdekében, hogy a célok valóra váljanak: ezt Resta, a vörösök korábbi főtervezője sem titkolta új minőségében adott első interjúja során, ugyanakkor azt a feltételezést megpróbálta hárítani, hogy technikai igazgatói kinevezésének hátterében kizárólag a Ferrari akarata áll.

- Hogy érzi magát az új munkahelyen?

Minden csodálatos, ugyanakkor más is. Más az ország, más a nyelv, más a csapat, a kollégák és még a státuszom is. Ez egy új szerepkör számomra, ami hatalmas kihívást jelent, de roppant izgalmas is. Nagyon jól érzem magam, izgalmas kihívás vár rám.

- Nagy kihívás az új szerepkör?

Igen, de huszonegy éve dolgozom a Forma-1-ben, sok tapasztalatot szereztem, így szerintem készen állok a kihívásra.

F1 Forma-1 Simone Resta Sauber Ferrari Hockenheim Német Nagydíj

- Mit gondol, az a rengeteg tapasztalat, amit magával hozott, felrázza majd a csapatot?

Mindig, mindenütt jól jön az újdonság és nagyon bízom benne, hogy hozzá tudok járulni a csapat javulásához. Egyelőre ismerkedem az új környezettel, a kollégákkal és az alkalmazott folyamatokkal. Két hete álltam munkába, ami elég rövid idő. Igyekszem a legjobbat nyújtani, előre tekintünk, mert fejlődni akarunk. Komoly céljaink vannak, ez tény. Rendszeres pontszerzővé szeretnénk válni, magasabbra akarjuk tenni a lécet az ideinél.

- Csatlakozásának időzítése azt sejteti, hogy Ön már elsősorban 2019-re összpontosít. Igaz ez?

Igen, elsősorban 2019-re összpontosítok, de ehhez elengedhetetlenül szükséges az, hogy beleássam magam az idei dolgokba, hiszen fel kell térképeznem, hogy honnan indulunk, meg kell ismerkednem a folyamatokkal. Minél jobban fel akarunk készülni 2019-re, így számomra a következő szezon a legfontosabb feladat.

- Mit gondol, megvannak a megfelelő alapok az építkezéshez?

A csapat már idén is megmutatta, hogy képes komoly fejlődésre, így hiszek abban, hogy az alapok megvannak. Gyarapodunk is, minden tekintetben, egyre nagyobbak vagyunk. Ahhoz képest, hogy függetlenek vagyunk, a technikai háttér adott, jó az infrastruktúra, jó a szélcsatornánk, szóval minden összetevő megvan ahhoz, hogy magasabb szintre lépjünk.
F1 Forma-1 Simone Resta Sauber Ferrari Hockenheim Német Nagydíj

- Szükségesnek érzi, hogy a technikai részleg munkatársainál szemléletbeli, mentalitásbeli változás menjen végbe?

Mindannyian tudjuk, hogy nem ott tartunk, ahol szeretnénk. A javuláshoz elengedhetetlenül fontos, hogy változtassunk, ez teljesen biztos. Vezetőként azonban egyelőre nem tehetek felelőtlen kijelentéseket, hiszen mint mondtam, még csak néhány hete vagyok itt, ez az idő pedig nem volt elég ahhoz, hogy kiderítsem, hogy milyen változtatásokra van szükség.

- Említette, hogy a főbb összetevők megvannak. Ennek ellenére van-e szükség további befektetésekre infrastruktúra, esetleg személyzet vonatkozásában?

A tervünk az, hogy lesznek ilyen jellegű befektetéseink, mind létesítmények, mind személyzet vonatkozásában. Jelenleg négyszázan vagyunk, de azt már most jól látjuk, hogy több emberre van szükségünk.

- Mit lehet kiolvasni az idei autó teljesítményéből a jövőre vonatkozóan?

Az idei autóval folyamatosan fejlődtünk a téli teszttől kezdve az első futamokon át mostanáig, így talán nem túlzás kijelenteni, hogy stabil helyünk van a középmezőnyben. Az, hogy az utóbbi időben többször is bejutottunk a Q3-ba az időmérő edzéseken, szintén azt mutatja, hogy az idei autóval nagyon jó a kiindulási alapunk.

F1 Forma-1 Simone Resta Sauber Ferrari Hockenheim Német Nagydíj
- Lehet hasznosítani az idei autóval szerzett tapasztalatokat 2019-ben is?


Igen! Semmi kétség, hogy a jövőre a szabályok tekintetében jelentősek lesznek a változások, emiatt nem minden területen lehet majd átemelni az idei autóval szerzett tapasztalatokat. Szerencsére azonban a főbb regulák nem változnak, így biztos vagyok benne, hogy az idei ismereteket és gyakorlatokat jól tudjuk majd hasznosítania a 2019-es autóval kapcsolatban is. A javulás a lényeg, minden fronton.

- Sokan mondják, hogy az Ön érkezése az újabb jele annak, hogy a Saubert minden eddiginél szorosabb szálak fűzik a Ferrarihoz. Egyetért ezzel?

A Ferrarir a legfontosabb partnerünk, tőlük kapjuk a motort, a váltót és számos más komponenst is. Az együttműködés kulcsfontosságú számunkra. Jómagam sokáig dolgoztam ott, de tovább kell lépnem és már az új munkámra összpontosítok itt, az Alfa Romeo Saubernél. Kizárólag ezzel szeretnék foglalkozni.