Charles Pic / Marussia

Lehetetlenné vált az érdemi munka pénteken, Spa-Francorchampsban, ahogyan úgy zuhogott az eső a nyári szabadságáról visszatért Forma-1-es mezőnyre, mintha dézsából öntötték volna. Egy boldog arcot legalább lehetett látni a paddockban: Charles Picét, aki a körülményeknek köszönhetően F1-es pályafutása során először landolt az eredménylista első helyén.

Azt természetesen a Marussia elsőéves menője is megmosolyogta, hogyan keveredett a számára a szokatlan pozícióba: „Annak köszönhetően kerültem az első helyre, hogy kimentem az edzés végi rajtgyakorlatra és a levezető körre adtak egy időt. Amikor kiszálltam az autóból, rá sem pillantottam a monitorra, de az egyik srác szólt és nagyot nevettünk, amikor megláttam a saját nevemet az első helyen” – mesélte az F+1 Blognak Pic, aki röviddel a tréning után már a kiscsapat motorhome-jának egyik sarkában gubbasztott.

A mindössze 22 esztendős franciára a Belga Nagydíj helyszínén egyébként nem csak a meghökkentő pénteki ’produkció’ miatt irányul némi reflektorfény. Egyes források szerint a 7-8 millió eurós szponzori csomagot maga mögött tudó sofőr menedzsmentje – amelyet Olivier Panis és Didier Coton vezet – tárgyalásokat folytat a Marussiánál jóval komolyabb erőt képviselő Force India és a Sauber istállókkal védencük jövő évi átigazolásáról.

Pic fiatal kora ellenére kellő diplomáciai érzékkel válaszolt a jövőjét firtató kérdésünkre: „Számomra most az idény második fele a legfontosabb” – mondta a gall. „A jövőmmel kapcsolatos kérdésekkel csak később szeretnék foglalkozni. Jómagam egyébként mindig arra törekszem, hogy kihozzam a maximumot az autóból. Úgy érzem, hogy ezen a téren a lehető legjobb irányba haladok. Megtisztelőnek érzem, ha ez valaki másnak is feltűnik.”

Köszönhetően az ifjú franciának, a Marussia magyar kötődése tovább erősödött: a gárda PR-igazgatója a magyar származású Tracy Novak, Timo Glock ügyeiért is egy magyar hölgy, Szalontai Zsuzsa felel, Pic pedig azért kötődik hazánkhoz, mert nevelőapja a korábbi kiváló autóversenyző, a műrepülőként is Európa-bajnoki címig jutó Illés Tamás. „Sok dologról beszélgetünk egymással, de a versenyzést általában igyekszünk hanyagolni. Amikor együtt vagyunk, általában a családi dolgok kerülnek szóba” – ecsetelte az Illéshez fűződő viszonyát Pic.

Mivel érdemi munkavégzésre nem nyílt lehetőségük a csapatoknak pénteken, a szabadedzések során Twitterezéssel szórakoztatták magukat és rajongókat. Este a Ferrari Spában is megünnepelte az elnök, Luca di Montezemolo 65. születésnapját, de volt felhajtás a Force Indiánál is: Vijay Mallya együttese – amelynek sohasem volt túlságosan bensőséges a viszony a média munkatársaival – ezúttal indiai ételekből összeállított vacsorával látta vendégül az újságírókat.

Míg pénteken az eső keserítette mindenki életét a pályán, addig a legfrissebb előrejelzések szerint nem kizárt, hogy a Forma-1-nek a folytatásban téli üzemmódra kell átállnia. Esőt ugyan nem jósolnak a folytatásra, ám a meteorológusok azzal riogatnak, hogy szombaton legfeljebb 8, míg vasárnap mindössze 5 Celsius-fokig kúszhat csak a hőmérő higanyszála.