F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Monacói Nagydíj
Eddig sem volt könnyű dolga a Williams újoncának, Lance Strollnak, pedig a java ezen a hétvégén következik, hiszen a Monacói Nagydíjnál nagyobb falatot aligha kaphat egy elsőéves pilóta, pláne úgy, hogy még sohasem versenyzett a hercegségben. A kanadai milliárdoscsemetére egyébként is össztűz és kritikaáradat zúdul, ennek ellenére szerdán, Monte Carlóban kijelentette: csöppet sem érzi feszélyezve magát.

 

Pályafutása első monacói versenyére készül Lance Stroll, a Williams istálló Forma-1-es újonca, aki a szó legszorosabb értelmében újonc a hercegség szűk és kanyargós, furfangos versenypályáján. A 18 esztendős kanadai az alsóbb kategóriákban sem nyomta még a gázt a városállam rettegett szalagkorlátjai között, így a közvélemény biztosra veszi, hogy küszködés és szenvedés vár rá az idény egyik fénypontjának számító hétvégén.

„Még nem is sétáltam körbe a pályán, tényleg nem ismerem. A szimulátorban kipróbáltam ugyan, de nyilvánvaló, hogy ez egy olyan pálya, ahol a legjobb tanulási módszer az, ha kimész az autóval és vezetsz!” – mondta az F3-as bajnokságból érkezett ifjonc, akire elméletileg nagy nyomásnak kellene nehezednie, még annak ellenére is, hogy a helye – köszönhetően az édesapja által a grove-i csapatnak nyújtott anyagi támogatás fényében – megkérdőjelezhetetetlen. Stroll három kieséssel indította az évet, amelyet a legutóbbi két futamon produkált 11. és 16. helyezések sem kozmetikázta érdemben, de mint leszögezte: „Ugyannyi nyomás van rajtam, mint máskor és más helyszíneken. Ez a Forma-1, ahol mindig van nyomás, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Ki kell menni a pályára, versenyezni kell és jól teljesíteni. Legfeljebb ennyit lehet tenni…”

F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Monacói Nagydíj
Stroll előzetes felkészítése és érkezése komoly indulatokat váltott ki úgy szakmai, mint rajongói berkekben. A milliárdos befektető apuka, Lawrence Stroll nem sajnálta a pénzt: saját F1-es tesztcsapatot rakott össze fia számára, aki végigtesztelte a fél versenynaptárat. Ilyen szintű felkészítés még soha, senkinek nem adatott meg, így érthető, hogy Stroll botladozása csak erősíti az előzetes negatív felhangokat, ám a pilóta – ahogyan eddig is - újfent nyomatékosította, hogy fittyet hány ezekre.

„Bajnokságokat kellett megnyernem ahhoz, hogy eljussak idáig. Még csak öt versenyen vagyok túl, amelyek trükkösek és nehezek voltak. A szezon hátralevő része nagyon hosszú, bőven van még lehetőségem. Az eddigi futamokon egyébként pontszerzésre is kínálkozott lehetőség, de sajnos a balszerencse keresztbe tett. Oroszországban például az első körben elkövetett hiba ellenére is volt esélyem arra, hogy pontot szerezzek, nem jött össze, de így is a 11. helyen végeztem. tudom, hogy a hátterem miatt engem mindig megpróbálnak lehúzni és leszólni, ha nyerek, ha veszítek. Elfogadtam ezt, nem tudok mit kezdeni vele. Teszem a dolgom, a feladataimra összpontosítok. Élvezem a Forma-1-es szereplést és azt, hogy versenyről versenyre gyűjtöm a tapasztalatokat. A többivel nem foglalkozom!” – reagált a vele kapcsolatos kritikákra a kanadai.

F1 Forma-1 Lance Stroll Williams Monacói Nagydíj
Nem ritka, hogy a pilóták külső segítséget vesznek igénybe, amikor úgy hozza a sors: a közelmúltból jól emlékezhetünk arra, amikor Romain Grosjean törő-zúzó korszakát élte és Sir Jackie Stewarthoz fordult segítségért, aki segített neki rendezni a sorait, de jó példa Fernando Alonso is, akit a mostani Indy 500 kaland alkalmával egy ottani menő, Gil de Ferran segít a felkészülésben. Felipe Massának, mint csapattársnak részben az is a dolga, hogy segítse a kanadait, ennek ellenére nem alaptalanul merül fel a kérdés: gondolkodott-e más segítőn, aki a háttérben támogathatja, segítheti a versenyzésben?

„Az mindig nagyon jó, ha vannak körülötted segítők, legyen szó akár mérnökökről, akár másokról. A Forma-1 csapatsport, nekem is megvannak a magam embereim. A részletekbe inkább nem mennék bele, hogy kik azok, akik segítenek a háttérből, hogy minél technikásabb legyek, azt viszont nyugodtan mondhatom, hogy elégedett vagyok a jelenlegi stábommal” – fogalmazott a pilóta, aki természetesen ismét dicsérte Massát is: „Remek, hogy olyan csapattársam van, mint ő. Rendkívül tapasztalt, nagyon nyitott és mindig megosztja velem az információkat!”