Noha a Red Bull nem engedélyezte Sebastian Vettel számára, hogy az évadzárót követő kétnapos tesztelésen bemutatkozzon új csapatánál, a Ferrarinál, a négyszeres vb-első szombaton, Fioranóban hivatalosan is munkába állt az olasz csapatnál. A pilóta a 2012-ben használt F2012 típusjelű versenyautóval körözött a gyár szomszédságában található tesztpályán.

A 27 esztendős versenyző színre lépésének elsősorban szimbolikus jelentősége van: a szabályok értelmében csak a 2012-ban használt, V8-as erőforrással szerelt autóval körözhetett, így a rövid tréningnek legfeljebb az akklimatizáció tekintetében lehet némi jelentősége. A pilóta szponzori matricákkal díszített fehér sisakban vezetett, amelyre felírták: „29. 11. 14. Il mio Primo giornio in Ferrari”, azaz „az első napom a Ferrarinál”.

Bár előzetesen nem verték nagy dobra a menetpróbát, az olasz egylet néhány fotóst is a helyszínre engedett, illetve több olasz sporttévé a helyszínről bejelentkezve, élőben számolt be Vettel első ferraris munkanapjáról. A német egyébként nem csak az F2012-est vezette, hanem megtett néhány kört a Ferrari 458 Speciale típusjelű közúti rakétájával is.

Vettel - akiről kiderült, hogy egy ideje már olasz nyelvleckéket is vesz – saját bevallása szerint tudja, hogy nem lehetnek illúziói az idén is mélyrepülést bemutató maranellói alakulattal kapcsolatban. A pilóta a napokban újfent hangsúlyozta: a kockázatokat mérlegelve döntött úgy, hogy aláír a Scuderiához.

„Nem csinálok hülyét magamból azzal, hogy elhiszem, hogy már jövőre lehet esélyünk a Mercedes ellen. Tudom jól, hogy a Ferrarinak sokat kell dolgoznia és fejlődnie, ehhez peig időre van szükség, annak fényében pedig végképp, hogy milyen borzalmasan nagy a Mercedes előnye. Alaposan megfontoltam ezt a döntést. Ha nem lennék meggyőződve arról, hogy sikeres tudok lenni itt, akkor nem szerződtem volna ide” – nyilatkozta Vettel a Die Welt című német lapnak.

Az előző négy szezon világbajnoka 167 pontot gyűjtve az 5. helyen végzett idén és ezzel az évad egyik legnagyobb csalódását szállította. Míg csapattársa, a Red Bullhoz a Toro Rossótól előléptetett Daniel Ricciardo nyert három futamot és 238 ponttal a két Mercedes-menő, Lewis Hamilton és Nico Rosberg mögött végzett, addig a német dobogóra is csak négy alkalommal állhatott fel.