Hasonló sors vár Daniel Ricciardóra a Red Bullnál, mint amilyen tavaly visszavonult honfitársának, Mark Webbernek jutott – véli a korábbi Minardi-csapatfőnök,a két versenyzőhöz hasonlóan szintén ausztrál Paul Stoddart. Maga az érintett továbbra is fogadkozik, s már nem leplezi: tudja, hogy milyen nehéz küldetésre vállalkozott, amikor a négyszeres vb-első mellé szegődött.

Hétvégén, Melbourne-ben először versenyezhet a Red Bull színeiben Daniel Ricciardo, aki a tavalyi évad végén visszavonult honfitárs, Mark Webber helyén csatlakozik az energiaital-birodalom csúcstermékéhez, az utóbbi négy szezon világbajnokához, Sebastian Vettelhez. Mivel a különítmény RB10 kódjelű, Renault-hajtáslánccal szerelt versenygépe katasztrofálisan szerepelt az előszezonban, sem a címvédőnek, sem a helyi színeket képviselő versenyzőnek nem lehetnek vérmes reményei, utóbbinak azonban más miatt is lehet aggódnivalója.

Paul Stoddart, az ausztrál légiforgalmi vállalkozó, a Minardi korábbi csapatfőnöke a napokban egy interjúban kerek-perec kimondta, amivel a paddockban is sokan egyetértenek: egészen pontosan azt, hogy Ricciardóra hasonló sors várhat a Red Bull-korona gyémántjának számító Vettel mellett, mint amilyen Webbernek jutott. A pályafutását a Porsche Le Mans-i csapatánál folytató idősebb ausztrálnak 2010-től egyfolytában puskaporos volt a viszonya a csapatvezetéssel amiatt, mert – nem is egészen alaptalanul - úgy érezte, hogy a különítmény a németet favorizálja.

Vettel és Marko: szoros kötelék

„Sebastian csapattársának lenni borzalmasan nehéz feladat” – nyilatkozta Stoddart. „Bár mindent megtesznek annak érdekében, hogy cáfolják az állítást, amely szerint ez a csapat nem Vettel csapata, az igazság az, hogy ott minden róla szól. Danielnek el kell fogadnia, hogy csak másodrangú lehet, ami egy autóversenyző számára különösen nehéz, főként akkor, ha egy ifjú tehetségről van szó. Ha sikerül belenyugodnia, akkor minden rendben lesz, ha viszont nem fogadja el, akkor szenvedni fog. Daniel minden kétséget kizáróan tehetséges és kellően higgadt, de biztos, hogy soha nem részesül majd azonos elbánásban.”

Mint ismeretes, tavaly még az is felmerült, hogy Kimi Räikkönen lehet Sebastian Vettel csapattársa, ebből azonban semmi nem lett. A finn a Ferrarinál kötött ki és számos paddock-forrás szerint a döntés a Red Bull-sportigazgató Helmut Marko nyomására született: Dietrich Mateschitz jobbkeze, Vettel legfőbb mentora megszabadította egy potenciális ellenféltől a németet, ugyanakkor Ricciardo előléptetésével sikerült demonstrálnia azt is, hogy az energiaitalosok tehetséggondozó programjára fordított dollármilliókat nem a semmire költötték el.

Azzal kapcsolatban, hogy Vettel mellett legfeljebb másodhegedűs lehet, maga Ricciardo újra és újra azt hangsúlyozza, hogy igyekszik a legjobbat nyújtani a házi ellenfél ellen. Az ausztrál szerint a kapcsolatuk egyelőre professzionális, azt ugyanakkor sokat sejtetően megjegyezte: valószínűleg soha nem lesznek igazi barátok.

„Tudom, hogy sok ember vár arra a napra, amikor lesz valamiféle összetűzésünk a pályán, amit ökölharc vagy valami hasonló követ majd, jelen pillanatban azonban csak annyit mondhatok, hogy nincs gondunk egymással. Tisztelem, mint versenyzőt, de természetesen tudom, hogy amennyiben versenyképes leszek, annak egyáltalán nem fog örülni és biztosan nem leszünk közeli cimborái egymásnak. Persze én sem örülnék annak, ha úgy alakulna, hogy szétrúgja a hátsómat. Meglátjuk, mindenesetre nem számítok arra, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás” – fogalmazott Ricciardo.

Noha a Red Bull kilátásai egyáltalán nem derűsek az évadnyitó hétvégére, az elmúlt három évben a már megszűnt HRT-nél, valamint a Toro Rossónál szereplő ausztrál már nagyon várja, hogy elkezdődjön a szezon. Mint mondta, „a tesztelés picit unalmas, s azért is jó, ha minél hamarabb elkezdődik, mert annál hamarabb megláthatjuk, hogy hol is tartunk valójában”.