Lassan tényleg követhetetlenné válik a pilótapiaci keringővel kapcsolatos pletykák sorozata: Monzában is újabb és újabb teóriák látnak napvilágot, így egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy amennyiben lesz változás, az jelentős átalakulást hozhat az élmezőnyben, de könnyen előfordulhat az is, hogy nem történik semmi érdemi. Az F+1 Blog információi szerint egyet kell érteni Romain Grosjeannal, aki csütörtökön kerek-perec kimondta: Fernando Alonso a kulcsfigura.

Alonso esetleges átigazolásáról több mint egy éve hallani különféle spekulációkat: bár a korábbi kétszeres vb-első rendszerint cáfolja, hogy távozni készül a Ferraritól és Spában Marco Mattiacci csapatfőnök is újfent nyomatékosította, hogy jövőre is a spanyol vezeti majd az egyik vörös versenygépet, nem mindenki hisz az érintettek által megbonthatatlannak mutatott kapcsolatban. Nem is lenne meglepő, ha a hispán elvágyna a maranellói egylettől: a pilóta pályafutása legjobb éveit pazarolta el azzal, hogy a legendás alakulat kötelékében mindhiába hajszolta karrierje harmadik vb-titulusát, amelyre jelenleg sincs semmi esélye, ráadásul a csapat élére Forma-1-es tapasztalatok nélkül megérkezett Mattiacci néhány napja Belgiumban azzal sokkolta a tifosit, hogy időt kért, mert álláspontja szerint akár három évre is szükség lehet ahhoz, hogy az elmúlt néhány évben gyengén muzsikáló Scuderia újra a régi fényében ragyoghasson.

Monza, az évad utolsó európai állomása hagyományosan a pletykák melegágya, s bár ezúttal a Mercedes-páros puskaporos viszonya a legfőbb téma, természetesen Alonso helyzetéről is előszeretettel spekulálnak a paddockban. A McLaren a belgiumi forduló után nyíltan elismerte, hogy a Honda kérésére komoly erőfeszítéseket tesznek a spanyol klasszis becserkészése érdekében, az oviedói fenegyerek azonban makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a Ferrarinál képzeli a folytatást, de persze a jelenlegi helyzet fényében nem mindenki hisz neki: Romain Grosjean csütörtökön utalt arra, hogy Alonso döntése indítja majd be a pilótapiacot és vannak mások is, akik szerint egyáltalán nem biztos, hogy a spanyol a Ferrari kötelékében marad.

„Valóban mindenki Alonso döntésére vár” – mondta az F+1 Blognak egy neve elhallgatását kérő, ám az ügyben érdekelt bennfentes, aki arra a kérdésünkre, hogy van-e érdemi esély a Ferrari-Alonso kapcsolat felbomlására, határozott „igennel” felelt, ugyanakkor szolgált egy érdekes adalékkal is. „Ha Alonso eldönti, hogy kilép a Ferraritól, biztosan a McLarenhez szerződik, a helyére pedig már kiszemelt is van, mégpedig Sebastian Vettel. Ha a spanyol úgy dönt, hogy átül a McLarenbe, a Red Bullnak is lépnie kell, mert a Ferrari erősen csábítgatja a németet.”

Mérget venni persze túlságosan korai lenne arra, hogy Alonso valóban bemondja az arrivedercit a Ferrarinak, mindenesetre érdemes figyelembe venni azt is, hogy Monzában állítólag bejelentik az olasz márka felső vezetésének átalakulását. Úgy hírlik, hogy Luca di Montezemolo szombaton elbúcsúzni jön az Autodromo Nazionaléra: egybehangzó olasz, német és egyéb források szerint távozik a gyártó éléről. Ha minden igaz, a helyét a korábbi Fiat-vezér, Sergio Marchionne veszi át és ezzel párhuzamosan átalakul a versenycsapat vezetése is, ahol Montezemolo emberét, az idei szezon közben érdemi autósport-tapasztalatok nélkül színre lépő Marco Mattiaccit valaki más – egyesek szerint Ross Brawn – váltja majd fel. Amennyiben a változás valóban végbemegy, az komoly hatással lehet Alonso döntésére is: a spanyolt köztudottan Montezemolo cserkészte be, aki még Kimi Räikkönennek is hajlandó volt megmutatni a kijáratot ezért, s bár az utóbbi évek kudarcai miatt az elnök többször is összetűzött Alonsóval, viszonyuk kifogástalan maradt. Ha az Alitaliával hírbe hozott nagyfőnök tényleg távozik, az akár arra is ösztönözheti a spanyolt, hogy szintén a váltás mellé tegye a garast.

Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója Spában megjegyezte, hogy a wokingi alakulat legkésőbb az idény végéig bejelenti jövő évi versenyzőpárosát, így ideje – elméletileg – még van a morfondírozásra az érintetteknek. Ennek hatása valószínűleg az lesz, hogy a pletykagyár tovább dübörög majd, így szinte biztosra vehető, hogy az elkövetkezendő hetekben hallunk még különféle lehetséges forgatókönyveket…