Régóta tudjuk, hogy egy kiadós Forma-1-es csapattársi rivalizálás a legjobb, legszorosabbnak mondható barátságokat is komoly próbára teszi. Nagy valószínűség ezt megtapasztalja idén a Ferrarinál Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is, akik egyelőre meggyőződéssel állítják, hogy a jó viszony nem fog átcsapni háborúskodásba.

Míg Lewis Hamilton és Jenson Button a McLarennél együtt töltött időszak alatt eredményes bajtársiasságtól tett tanúbizonyságot, addig Hamilton és Nico Rosberg tavalyi szezonja arra világított rá, hogy akár egy gyerekkori szoros barátság is elfajulhat a felcsillanó vb-esélyek hatására. Sokak számára talán unalmas, hogy amikor két nagy egyéniség egy csapatba kerül, rögtön felmerül az esetleges házon belüli háború esélye, de a téma megkerülhetetlen: így van ez most is, hogy a Ferrarinál egymás mellé kerül a két nagy tollaslabdázó haver, Vettel és Räikkönen, akik számára komoly tétje lesz az idei szezonnak.

Vettelnek egyfajta reputáció-helyreállító üzemmódba kell kapcsolnia, hogy választ adjon azon kritikusoknak, akik szerint az első komolyabb maflás hatására megfutamodott a Red Bulltól, Räikkönen tavalyi szezonja pedig mindennek volt nevezhető, csak fényesnek nem, így – pláne annak fényében, hogy a szerződése csak az év végéig érvényes – dobnia kell valamit, lehetőleg minél előbb. Vb-esélyekről beszélni felesleges, de az előjelek szerint a Ferrari javult, így elméletileg minden adott ahhoz, hogy a német és a finn kapásból egymásnak feszüljön.

„Nem, őszintén szólva nem” – felelte határozottan Vettel az Ausztrál Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy megomolhat-e az eddigi baráti viszony a házon belüli vetélkedés hatására. „Ismerem Kimit egy ideje és szerintem tiszteljük egymás. Őszinte és egyenes, amit jómagam nagyra értékelek. Természetesen mindketten azon leszünk, hogy a pályán legyőzzük egymás, mert ez a normális, de ha esetleg felmerül valamilyen gond, szerintem eléggé felnőttek vagyunk ahhoz, hogy megbeszéljük és megoldjuk azt.”

Vettel természetesen a vörösök idei esélyeiről is beszélt a melbourne-i sajtóértekezleten: az új csapatfőnök, Maurizio Arrivabene a felkészülési időszakban több ízben is hangoztatta, hogy elképzelhetőnek tart néhány futamgyőzelmet, s ezzel többé-kevésbé a német is egyetért, megjegyezte azonban, hogy a Mercedest tartja az abszolút favoritnak és szerinte az esetleges futamgyőzelmek nem csak a Ferrarin múlnak.

„Szerintem sikerült előrelépnünk, de sok minden múlik azon is, hogyan áll a többi csapat” – fogalmazott a négyszeres világbajnok. „Már tavaly is láthattuk, hogy van sansz futamgyőzelmekre és nem csak a Mercedes számára. Ha sikerül kellően erős pozícióba hoznod magad már az évad elején, akkor ott lehetsz, ha bármi történik. Biztos vagyok benne, hogy ők nem szeretnék, hogy ez így legyen, de tudjuk jól, hogy bármelyik versenyzővel vagy csapattal történhet bármi.”

Räikkönen a felkészülési időszakban ugyanoda tette a garast, ahová Vettel és számos alkalommal bizonygatta, hogy a közös munka az esetleges rivalizálás ellenére is baráti mederben marad. Az újdonsült apukáról a tesztidőszakban Arrivabene áradozott, azt hangoztatva, hogy a finnt mintha kicserélték volna tavaly óta és a versenyző – aki 2007-es sikerével máig a Ferrari utolsó világbajnoka – Melbourne-ben maga sem leplezte, hogy minden eddiginél jobbnak érzi a hangulatot a maranellói alakulatnál.

„Évek óta jól ismerem a csapatot és el kell mondanom, hogy kitűnő a hangulat, az emberek boldogan végzik a munkájuk és szorosan együttműködnek egymással. Szerintem ez nagyon jó jel, ráadásul úgy tűnik, hogy a télen jó autót sikerült összerakni. Most végre elkezdünk versenyezni és megérteni azt, hogy hol tartunk” – mondta az északi menő, akiről épp csütörtökön derült ki, hogy május 1-jén Budapestre látogat, ahol a Nagy Futam elnevezésű rendezvény keretein belül utcai bemutatót tart egy 2012-es Ferrarival és csatlakozik hozzá a Danyiil Kvjat a Red Bullal és számos más versenygép is.