Sebastian Vettel a 2015-ös szezon felkészülési időszakát sommázva határozottan jelentette ki, hogy helyesnek érzi azt a nagy port kavaró döntést, amelynek értelmében a tavalyi, számára meglehetősen satnyán sikerült évad után a Ferrarihoz távozott a Red Bulltól. Azt talán még a német pilóta legfanatikusabb rajongói sem vitatják, hogy az idei szezon komoly mestervizsga lesz számára, maga az érintett azonban nagy rutinnal hárította az erre vonatkozó kérdést.

„A külvilágra hagynám ennek a kérdésnek a megválaszolását” – felelte Vettel a Formula1.com-nak, amikor a sportág hivatalos honlapja arról kérdezte: lehet-e a Ferrarihoz való csatlakozását az érettség egyfajta vizsgájának tekinteni.

A német már azzal is komoly érettségről tett tanúbizonyságot, ahogyan megválaszolta a kérdést, kétségtelen tény azonban, hogy talán soha nem kínálkozott még jobb alkalma a mostaninál arra, hogy elhallgattassa bírálóit, akik évek óta hangoztatják: zsinórban négy vb-címét kizárólag annak köszönhette, hogy nevelőegyüttese, a Red Bull kishercegként kezelte és nemcsak a legjobb autót kapta meg, de még a házi konkurenciát is leszerelték mellőle, amikor erre volt szüksége. Szívesen hangoztatják a kritikusok azt is, hogy Vettel hálátlan volt, mert tavaly pályafutása során első ízben találta szembe olyan helyzettel magát, amikor nem minden alakult a saját szája ízének megfelelően és azonnal dobbantott a Mateschitz-táborból, amelynek az egész pályafutását köszönheti.

Nem könnyű a helyzet és nem kicsi az elvárás a Ferrarinál sem: az olasz együttest az átalakult vezérkar földcsuszamlásszerűen szabta át, ráadásul nem is titkolják, hogy - ha nem is feltétlenül olyat, amilyet Schumi produkált annak idején - megváltást várnak a némettől. Maga az érintett is tudja jól, hogy komoly kihívást választott, ennek ellenére biztos abban, hogy jól döntött a csapatváltással kapcsolatban: „Úgy érzem, hogy a váltás jó nekem és nagyon élvezem” – mondta a 27 esztendős versenyző. „Számos tekintetben lehet azt mondani, hogy megvalósult egy álmom, de az álom valójában egy megfoghatatlan dolog, nekem viszont az a célom, hogy megfelelő helyen legyek a csúcsra való visszatéréshez. Nemcsak én akarom ezt, hanem a csapat is, így ebben a tekintetben tökéletesen passzolunk egymáshoz.”

Maurizio Arrivabene, az új csapatfőnök nagyra értékeli a versenyzőpárost, Kimi Räikkönent és az általa a napokban immáron sokadszorra is Michael Schumacherhez hasonlította Vettelt, ám a szakvezető annak ellenére is csínján bánik az optimizmus puskaporával, hogy a vörös egylet a felkészülési időszak tapasztalatai alapján előrelépésre számíthat a tavalyi szezonhoz képest. A főnök két futamgyőzelmet tart elképzelhetőnek, míg Vettel saját bevallása szerint már azzal is beérné, ha a Scuderia jól indítaná a szezont.

„A csúcsra vezető út jelenleg a Mercedes keresztül vezet, nekünk pedig nem az a célunk, hogy azonos szinten legyünk velük, hanem az, hogy felülmúljuk őket. Márpedig ez roppant ambiciózus cél. Egyelőre túlságosan korai lenne állást foglalni azzal kapcsolatban, hogyan alakulnak majd a dolgaink, mert még nem láttunk eleget. Most az a legfontosabb, hogy jól kezdjük a szezont, aztán pedig onnan folytassuk” – fogalmazott a négyszeres vb-első, akinek némi háborgásra jutott energiája: a német „nevetségesnek” titulálta az FIA állandó sisakfestésekre vonatkozó rendelkezését, mert – mint mondta – „sokkal fontosabb döntéseket is meg kéne hozni a jövőre vonatkozóan és úgy tűnik, hogy eddig csak ezt tudták végrehajtani”.