A Liberty Media jött, Bernie Ecclestone-nal, a korábbi főmogullal együtt pedig jobbkeze, a „paddock-főfelügyelő” Pasquale Lattuneddu is távozott a Forma-1 háza tájáról. A szardíniai származású bizalmas évtizedeken át árnyékként kísérte a brit üzletembert, a paddockban mogorva, szigorú fickóként tartották számon.

 

„A főnököm, a barátom, a második apám!” Néhány évvel ezelőtt egy interjúban Lattuneddu így vallott Ecclestone-ról, akivel együtt most elköszön a Forma-1-től. Az általában precízen vasalt fehér inget és fekete szövetnadrágot viselő, a többség által csak Pasquale néven emlegetett szakember széleskörű tevékenységet folytatott elöljárója mellett: felelt a paddock berendezkedéséért, a Formula One Management által kiadott tévés és rádiós akkreditációkért, a VIP-vendégek meghívásáért és vendéglátásáért, valamint minden egyébért, amire Ecclestone-nak nem jutott ideje és energiája.


Lattuneddu volt az is, aki sok évvel ezelőtt javaslatot tett Ecclestone-nek az elektronikus paddock-belépőkártyák bevezetésére, arra törekedve ezzel, hogy kiszorítsanak onnan mindenkit, akinek nincs keresnivalója arrafelé, még exkluzívabb területté varázsolva a paddockot. A tevékenységét Mr. E mellett 1989-ben kezdő főügyintéző mindenkit jól ismer, aki oda bebocsátást nyert regnálása alatt, sokan pedig tartottak is tőle, mivel vasfegyelmet követelt és nem ismert irgalmat: „Sokszor mondják, hogy rossz hírű fickó vagyok, de szerintem nem szolgáltam rá erre. Normál srác vagyok, aki végzi a munkáját. Gyakran bírálnak engem amiatt, hogy a paddock túlságosan zárt, de tudni kell, hogy Bernie-nek soha nem állt szándékában megnyitni ezt a területet a nagyközönség számára. Ennek továbbra is exkluzív helynek kell maradnia” – mondta Lattuneddu tavaly egy interjúban.

Sokféle teória létezett az évek során a Forma-1 világában arról, hogy an került Lattuneddu Ecclestone mellé, ám tavaly a szardíniai mindenes maga lebbentette fel a fátylat: a GQ magazin francia kiadásának elárulta, hogy a leköszönt F1-impresszárió előző neje, Slavica ajánlotta be a brit üzletemberhez.


„Amikor az Ansa olaszhírügynökség londoni irodájának dolgoztam, sokat időztem egy ottani olasz étteremben, a San Lorenzóban. Ott találkoztam Bernie akkori feleségével, Slavicával, akivel megkedveltük egymást és bemutatott a férjének, Bernie-nek, aki egy napon megkérdezte, hogy akarok-e neki dolgozni a Forma-1-es helyszíneken. Nem sok sejtésem volt akkoriban a motorsportról. Talán csak annyi közöm volt hozzá, hogy fiatal koromban Szardínián a haverokkal leharcolt, bontott Land Rovereken dolgoztunk, és azokkal száguldoztunk a falunk melletti hegyekben” – mondta a kezdetekről a FOM operatív vezetője, akit néhány évvel ezelőtt még a Forma-1 világának 20. legbefolyásosabb személyeként tartottak számon.