F1 Forma-1 Haas F1 Team Gene Haas Romain Grosjean Esteban Gutierrez
„Ha az autó megbízható, könnyen lehetünk pontszerzők, a többi pedig majd meglátjuk!” Gene Haas, az elsőéves Haas F1 Team tulajdonosa dióhéjban így fogalmazta meg az alakulat idei stratégiáját a barcelonai évadnyitó tesztelésen, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy amerikaiként is feltalálja magát a tengerentúlon még mindig nem túlságosan népszerű sportágban.

 

Egyelőre rejtély, hogy mire lehet jó a 2016-os szezonban debütáló Haas F1 Team, annyit azonban már az évadnyitó barcelonai teszt alapján is meg lehetett állapítani, hogy az erősen Ferrari-kötődésű gárda jóval meggyőzőbbnek tűnik, mint a közelmúltban feltűnt Forma-1-es istállók közül bármelyik. Gene Haas, az alakulatot életre hívó amerikai autóipari- és motorsport mágnás is elégedetten szemlélte új formációjának első napjait, ráadásul azt is újra nyomatékosította, hogy komoly tervekkel érkezett a királykategóriába.

A NASCAR-ban szocializálódott Haas továbbra sem titkolja, hogy nem a sereghajtók közé várja Romain Grosjeant és Esteban Gutierrezt. Az amerikai úgy látja, hogy a megbízhatóság kulcsfontosságú lesz és megalapozhatja a közeljövőbeli továbblépést.
F1 Forma-1 Haas F1 Team Gene Haas Romain Grosjean Esteban Gutierrez

„A tervünk egyszerű, megpróbálunk a megbízhatóságra alapozva építkezni, hiszen amennyiben megbízhatóak vagyunk a futamokon, jó esélyünk van arra, hogy rendszeresen odaférkőzzünk a 8-9. helyekre. Ha a karosszéria és a hajtáslánc megbízható, a csapat pedig jól teljesít, onnan lehet majd továbblépni, fokozni és javítani a teljesítményt. Első körben tehát az a cél, hogy befejezzük a futamokat, aztán pedig majd jön a többi” – mondta Haas az újságíróknak a csapat sátrában, amely az ambíciókat is jól tükrözi: alapterülete legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a sportág legnagyobb együtteseié.

Haas természetesen abban reménykedik, hogy új versenycsapatával hozzá tud majd járulni az Egyesült Államokban még mindig nem túlságosan népszerű sportág megismertetéséhez. Amikor a vállalkozó bejelentette új együttesének megalapítását, az USA és az F1 rapszodikus kapcsolata miatt sokan szkeptikusan fogadták lépését. A NASCAR-ban szocializálódott Haas megerősítette, hogy belülről nem is annyira eltérő a két világ, mint azt sokan gondolják.

„Nagyon jól érzem itt magam és nem gondolom, hogy itt mindent teljesen másképp csinálnának, hiszen a versenyzők mindenütt versenyzők, ugyanazt csinálják mindenfelé. Azt nem vitatom, hogy minden más, ugyanakkor minden ugyanolyan is. Olyan a Forma-1 világa is, mint a NASCAR-é, csak az autók néznek ki másként” – mondta Haas.

F1 Forma-1 Haas F1 Team Gene Haas Romain Grosjean Esteban Gutierrez
Az új alakulat VF-16 típusjelű konstrukciójának színezetében domináns a szürke szín: idén egyébként is trend a sötét – némely vélemények szerint egyenesen depresszív – színek alkalmazása, Haas azonban nyomatékosította, hogy nem az éppen aktuális divat miatt öltöztették ilyen ruhába az első versenygépet. 

„A színezetünkkel az volt a célunk, hogy azokra a gépezetekre emlékeztessenek, amelyeket gyártunk és forgalmazunk. A pirosat is azért használjuk, hogy még inkább kiemelje ezt. Próbálunk kedvezni az értesítési részlegünknek” – indokolta a színezetválasztást a CNC- és egyéb, az autóiparban használatos gépeket gyártó vállalatára utalva Gene Haas.