A melbourne-i évadnyitó trófeájára, valamint az egyéni- és a konstruktőri vb-címre is Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek van a legtöbb esélye. Ezt támasztják alá a William Hill által kínált odds-ok is, ugyanakkor az egyik legnagyobb brit fogadóirodánál hisznek abban, hogy Sebastian Vettel és Red Bull feltámad a szezon későbbi részére. 

Kétség sem fér ahhoz, hogy a drasztikus szabályváltozásokhoz a Mercedes gyári alakulata, valamint a csillagos gyártó hajtásláncát használó ügyfélcsapatok alkalmazkodtak a legjobban. Ezt támasztják alá a három előszezonbeli tesztből levonható következtetések és ezt tükrözik az egyik legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill által kínált, a szigetországi újságok által gyakran indikátorként hivatkozott nyereményszorzók is.

Az 1934-ben alapított bukmékeriroda mind az évadnyitó Ausztrál Nagydíjra, mind pedig az egész idényre Hamilton- és Mercedes-fölényt jósol: a melbourne-i futam időmérőjére 2,37-es szorzóval lehet megfogadni a 2008-as vb-győztes elsőségét, míg a brit futamgyőzelméért 3,25-szörös pénz jár. A William Hillnél úgy vélik, hogy az évadnyitón a másik Mercedes-menő, Nico Rosberg lehet a szigetországi kedvenc legfőbb ellenlábasa: míg a pole pozícióra esélyesek között a Williams-Mercedes versenyzője, Felipe Massa 13-as szorzóval áll a 3. helyen, addig a németre 4-es szorzóval, futamgyőzelmére pedig 4,5-ös odds-szal lehet fogadni.

Míg az évadnyitóra még csak-csak lehet jósolgatni, az évad egészére nézve sokkal kockázatosabb, mint az utóbbi években bármikor. A William Hill ennek ellenére ebben a tekintetben is Hamiltont és a Mercedest tartja favoritnak: aki már most meg meri fogadni, hogy 2008 után a brit idén másodszor is világbajnok lesz, az 3,25-szörös szorzóval teheti ezt meg, míg a csillagos egylet történelmének első Forma-1-es konstruktőri győzelmét még ennél is biztosabbra veszik és 1,91-es szorzóval kínálják a fogadóiroda kockázatelemzői.

Ahogyan az esélyesek esetében lenni szokott, az utóbbi időben Hamilton is, a Mercedes is igyekezett lerázni magáról a favorit-státuszt, valamint az azzal járó többletnyomást, ám a brit a Mercedes melbourne-i beharangozójában már meg sem próbálta leplezni, hogy felvillanyozva várja a rajtot. „A sportágban lezajlott változások, valamint a csapat által elvégzett kemény munka fényében hiszek abban, hogy az idei a mi évünk lesz és megmutathatjuk, hogy mire vagyunk képesek” – fogalmazott Hamilton. „Nem akarom megfosztani semmitől az ellenfeleinket, akik biztosan borzalmasan nehéz lesz legyőzni, de úgy érzem, hogy fel vagyok szerelve azokkal az eszközökkel, amelyekre a sikerhez szükségem van. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobban felkészültünk Melbourne-re és elszántabb vagyok, mint valaha.”

A William Hillnél számítanak a Red Bull feltámadására

Érdekesség, hogy bár a Red Bull sokkolóan gyengén muzsikált a felkészülési időszak tesztjein, a William Hillnél egyáltalán nem írták le az energiaitalos csapatot és zászlóvivőjét, az utóbbi négy szezonban legyőzhetetlen Sebastian Vettelt. Ugyan az RB10-es botladozása láttán sokan egy lyukas garast sem adnának azért, hogy a német zsinórban ötödször is világbajnok lesz, a fogadóirodánál még így is a második legesélyesebbnek számít: míg melbourne-i sikerére 13-szoros pénzt fizetnek, addig az újabb címvédésre a szorzó 4,5-ös.

Fontos kérdése a 2014-es idénynek az is, hogyan alakul majd Fernando Alonso és Kimi Räikkönen házi csatája a Ferrarinál. Mindkét versenyzőnek tekintélyes rajongótábora van, akik természetesen a sajátjuk a favorizálják, a bukmékerirodánál viszont egyértelműen a spanyolt tartják többre: melbourne-i győzelmére 9-es odds-szal lehet fogadni, amivel Hamilton és Rosberg után az évadnyitó diadal harmadik legfőbb esélyese, s 6,5-ös szorzójával harmadik a vb-aspiránsok listáján is Hamilton és Vettel mögött.

Räikkönenre, mint idei világbajnokra 13-as odds-szal lehet fogadni, amivel a finn a 6. legesélyesebb, ugyanakkor a William Hill szerint a Ferrarinak legalább annyi esélye van a konstruktőri vb-cím elhódítására, mint a Red Bullnak: a két csapat 5-ös szorzóval tanyázik a Mercedes mögött, míg őket 8-as odds-szal a McLaren követi.