Sebastian Vettel vagy Fernando Alonso? Így hangzik a milliószor elismételt kérdés, amelyre órákkal a Brazil Nagydíj előtt sincs egyértelmű válasz: az F+1 Blog az időmérő edzés után körbenézett, hogyan látja a szakma a német és a spanyol bajnoki különmeccsét.

A lehetséges forgatókönyveket a világsajtó rogyásig ismételte az austini futam óta eltelt napokban, a rajtpozíciók sorsa is eldőlt, továbbá azzal is mindenki tisztában van, hogy akár az időjárás is beleszólhat a két bajnokaspiráns csatájába.

Így látja az esélyeket a szakma: 

Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke: „Meglátjuk. Természetesen a rajtpozíció messze nem tökéletes a holnapi futamra, de meglátjuk, hogy sok koncentrációval és kemény munkával mire jutunk a futamon. Bármi megtörténhet, kétségkívül érdekes vasárnapunk lesz.”

Dietrich Mateschitz, a Red Bull vállalatbirodalom tulajdonosa: „Nekünk nem szerencsére van szükségünk a bajnoki cím elhódításához. Nekünk arra van szükségünk, hogy ne legyen balszerencsénk.”

David Coulthard, ex-versenyző, a BBC szakkommentátora: „Picit tovább kell visszatartanunk a lélegzetünket, mert a bajnokság még nem ért véget, az előny viszont továbbra is a Red Bullé és Sebastian Vettelé. A Ferrari saját erejéből képtelen legyőzni a McLarent és a Red Bullt, ha viszont esik, valamivel több leszorítóerejük lehet, így biztosan esős körülményekben reménykednek.”

Emerson Fittipaldi, 1972 és 1974 Forma-1-es világbajnoka: „Alonso egy igazi harcos, minden versenyen lenyűgözően teljesít. Nekem mindegy, ki nyer, de jelenleg Alonso a legkomplettebb versenyző a Forma-1-ben. Egyébként ha esik, az igazi lutri lehet, mert az a Red Bull és a Ferrari teljesítményére is rányomhatja a bélyegét. Fontos megjegyeznem, hogy szerintem Massa sokat segíthet Alonsónak. Ott voltam múlt vasárnap Austinban, ahol újra a mi régi Felipénket láthattuk. Ez sokat segíthet Alonsónak a versenyen.”

Eddie Jordan, ex-csapatfőnök, a BBC szakértője: „Nem tudom, hogy miért, de valami belül azt súgja nekem, azt érzem, hogy holnap spanyol világbajnokunk lesz.”

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója: „Gyakran megtörténik, hogy a bajnoki címről döntő futamokon nagy a kavarodás. Bármi megtörténhet, de Sebastiannak még így is jobb kártyái vannak.”

Lewis Hamilton, a McLaren pole pozícióból rajtoló versenyzője: „Mindkét versenyzőn óriási a nyomás. Fernandón azért, mert le kell dolgoznia a ponthátrányát, ami pokolian nehéz feladatnak ígérkezik. Sebastiant soktízmillió német honfitársa figyeli majd a tévéképernyők előtt, ami szintén komoly teher lehet. Tanácsot nem tudok adni nekik. Legyenek higgadtak és nyújtsák a legjobb teljesítményt.”

Gary Anderson, ex-technikai igazgató, a BBC műszaki elemzője: „Fernando Alonso tudja, hogy száraz pályán Sebastian Vettel kellően gyors ahhoz, hogy legyőzze. A Ferrari nagy esélye az eső a futamon, így az autójukat is esőre állították be.”

Nico Rosberg, a Mercedes versenyzője: „Semleges vagyok, nem érdekel, hogy melyikük lesz bajnok. Annyit mindenesetre megígérhetek, hogy kimaradok a csatájukból.”