Furcsa a helyzet a Caterham istállónál: noha csütörtökön már az Olasz Nagydíj sajtónapját tartják, egyelőre nem lehet tudni, hogy a leafield zöldek kit indítanak Marcus Ericcson csapattársaként Monzában.

Mint ismeretes, két hete Belgiumban váratlanul a háromszoros Le Mans-i győztesre, a japán Super Formulában is bajnoki címet nyerő André Lotterert küldte csatába a nemrégiben tulajdonosváltáson és jelentős átszervezéseken átesett alakulat. Mindenképpen hozzájárult az ügy pikantériájához, hogy a németet a tapasztaltabb, gyorsabb versenyző, Kamui Kobayashi helyére ültették be, azzal indokkal, hogy a karrierje során sokféle versenyautó volánja mögött megforduló pilóta visszajelzései révén lehet sanszuk arra, hogy versenyképesebbé varázsolják idei autójukat és visszafoglalják a konstruktőri tabella 10. helyét a már pontokat is gyűjtő Marussiától.

Christijan Albers, a csapatfőnöki tisztséget betöltő ex-versenyző Spában megszellőztette, hogy az évad hátralevő részében előfordulhat, hogy további pilótákat is kipróbálnak „élesben”. Felmerült és továbbra is pletykálják, hogy a Toro Rosso volánjáról Max Verstappen ellenében lemaradó Carlos Sainz Jr a folytatásban a Red Bull közbenjárására lehetőséget kaphat, az utóbbi napokban azonban az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy a korábban a DTM-ben is megfordult, idén a Formula-Renault 3.5-ben a bajnoki címért Sainz-cal viaskodó, szintén spanyol Roberto Merhi lesz az, aki Monzában bemutatkozhat a Caterham jóvoltából.

Noha Merhi feltűnésére továbbra is van esély, megbízható német források szerint a spanyol csak a pénteki első szabadedzésen vezethet. Ha minden igaz, a 23 esztendős pilóta - aki az F-R 3.5-ben az éllovas Sainztól 39 egységgel lemaradva a 2. helyen állomásozik – csak a szabadedzésre kap engedélyt a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), a futamon való indulásra nem.

Egyelőre nem tudni, hogy Albersék mit lépnek, ám több forrás szerint is az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ismét Lotterert állítják csatasorba. A belgiumi futam a pilóta számára túlságosan rövidre sikeredett, ám a szakma egyetértett abban, hogy Lotterer jól boldogult és megvédte a Le Mans-i mundér becsületét. Maga az érintett az F+1 Blognak szintén elégedettségről számolt be, azt azonban nem erősítette meg, hogy Suzukában - ahol szintén komoly rutinnal rendelkezik és ahol állítólag ismét számítanának rá – újabb F1-es bevetést vállalna, ám bizonytalan helyzet fényében nem lehet kizárni, hogy valóban indul Monzában.

Az évad nyári szünet előtti szakaszát a rajongói által összedobott, a becslések által 2-3 millió eurónyira taksált pénzből finanszírozó Kobayashi néhány napja megjegyezte: reményei szerint a folytatásban visszakaphatja a volánt, ám a különítményhez közel állók szerint erre legfeljebb kényszerhelyzetben lehet sansza a japán pilótának.