Elismerésben részesült vasárnap Monzában Niki Lauda: az osztrákok korábbi háromszoros világbajnokát életműdíjjal tüntette ki a Forma-1-es fékeket gyártó Brembo. A díjátadó ceremóniára nem sokkal az Olasz Nagydíj rajtja előtt került sor.

A Brembo tavaly indította útjára a Bernie Ecclestone-ról elnevezett díjat a Forma-1-es főmogul jóváhagyásával és teljes támogatásával. Míg az elismerést – egy fékből fabrikált trófeát - első ízben a Ferrari nagyfőnöke, Luca di Montezemolo vehette át, addig idén Laudára esett a Brembo és Ecclestone választása.

„Niki egy remek ember, aki versenyzőként, menedzserként és televíziós személyiségként is nagyon sokat tett ezért a sportágért, így megérdemli a díjat. Sőt, most már filmsztárként is tekinthetünk rá, hiszen megérkezett a Rush című film, amely az 1976-os szezont mutatja be. Nyugodtan mondhatom, hogy a filmben egy sokkal jóképűbb fickó alakítja Nikit” – nevettette meg az egybegyűlteket Ecclestone a motorhome-ja előtt tartott ceremónián.

Bár Lauda csak rendkívüli alkalmakkor veszi le a nyilvánosság előtt jellegzetes, piros sapkáját, ezúttal így, egy fejfedőemeléssel kezdte a köszönetnyilvánítást: „Sokat jelent nekem ez az elismerés” – fogalmazott az osztrák, aki jelenleg a Mercedes istálló egyik menedzsereként tevékenykedik, továbbá szakértőként vesz részt a német RTL tévétársaság közvetítésében. „Köszönöm a Brembónak és Bernie-nek, az otthonomban egy olyan helyre teszem majd, hogy minden reggel, ébredés után ezt lássam.”

A Hajsza a győzelemért című Ron Howard-filmet, amely Lauda és James Hunt 1976-os, heroikus küzdelmét mutatja be, szeptember 12-től játsszák a hazai mozik. A filmben Daniel Brühl alakítja az osztrákok legendáját, aki személyesen segítette a készítők munkáját.