Romain Grosjean előzése a Mansell-kanyarban Felipe Massa ellen nemcsak a Magyar Nagydíj, de az évad eddigi részének egyik legszebb pillanata volt. Ugyan a franciát áthajtásos büntetéssel sújtották a remek manőverért, a felügyelő testület egyik tagja célzott rá: nehéz szívvel szankcionálták az esetet.

Noha a Mansellben, a beláthatatlan, David Coulthard által néhány évvel ezelőtt "igazi szörnyetegnek” titulált 4-es kanyarban nagy adag virtuozitás és bátorság szükségeltetik egy előzési manőverhez, Grosjean mégis megcsinálta. A bűne mindössze annyi volt, hogy autója a hadművelet végén túlsodródott és egy rövid pillanat erejéig mind a négy kerekével áthajtott a fehér vonalon.

Bár a szabályzat szigorú értelmezése szerint jogos volt az ítélet, rajongók milliói fortyantak fel, mondván, árt a versenynek és az egész sportágnak, ha ilyen előzésellenes döntések születnek. Nagy valószínűség szerint a sportfelügyelői testület tagjai is nehéz szívvel törtek pálcát Grosjean fellett, erre utal legalábbis az, hogy a futam másnapján Allan McNish – aki versenyző-tagként ült a stewardok között múlt hétvégén – szinte gyónt hivatalos Twitter-mikroblogján. Igaz, hogy a skót hangsúlyozottan nem kívánt utalni egyetlen esetre sem, szavait szinte nem is lehet nem összefüggésbe hozni a futam legvitatottabb ítéletével.

„Tudom, hogy sokan vannak, akik nem értenek egyet, vagy nem értik a hétvégi sportfelügyelői döntéseket” – írta a skót pilóta, aki Gary Conellyvel, Jose Abeddel és a magyar Herczeg Lajossal együtt alkotta a döntéshozó testületet a Hungaroringen. „Konkrét esetre utalás nélkül szeretném tisztázni, hogy a testületet négy steward alkotja, nem csak egy. Mindenkinek minden ügybe egyenlő beleszólási joga van, a döntések meghozatala közös folyamat. A stewardoknak ahhoz kell tartaniuk magukat, ami a szabályzatban le van írva, ők nem írják vagy megváltoztatják a szabályokat, hanem csak betartatják azokat.”

Eric Boullier, a Lotus szakvezetője a futam után ’túlságosan szigorúnak’ titulálta a Grosjeanra kirótt büntetést, s rendkívül sportszerű módon Massa is leszögezte, hogy nem tartja jogosnak a riválisára kirótt büntetést. Ha nincs az ominózus incidens, néhány körrel később talán nincs a koccanás Jenson Buttonnal sem, amelyért utólag kapott 20 másodperces időbüntetést a végül a 6. pozícióban záró pilóta: „Ha ez nem történik meg, lehet, hogy mindkét autóval dobogós helyen végeztünk volna” – kesergett Boullier, akit valószínűleg nem hatott meg McNish bűnbánónak tűnő megnyilatkozása…