F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Sebastian Vettel Bahreini Nagydíj Ferrari
Miután Kimi Räikkönen az idény harmadik futamán sem tudta tartani a lépést márkatársával, a szezonbeli második győzelmét arató Sebastian Vettellel, egyre nyilvánvalóbb, hogy a háttérben valami nincs rendben a Ferrari és az olasz csapat mindmáig utolsó világbajnoka között. A finn állítólag testreszabottabb autót akar, a maranellói egylet szerint viszont nincs ok az elégedetlenkedésre.

 

Míg Vettel idénye mostanáig felér egy diadalmenettel, addig Räikkönen nem sok érdemit mutatott a szezonrajt óta, a finnről legfeljebb bosszús, háborgó hangvételű csapatrádiós üzenetek juthatnak az eszünkbe. Noha a felkészülési időszak alapján úgy tűnt, hogy az előző évekhez képest nagyobb leszorítóerőt produkáló Forma-1-es autó a finn pilótának fekszik csak igazán (a nevéhez volt köthető az egész tesztidőszak legjobb körideje is), mostanára bebizonyosodott, hogy az északi versenyző valójában rendkívül nehéz helyzetben van.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Sebastian Vettel Bahreini Nagydíj Ferrari
Bahreinben már a pletykák is megindultak azzal kapcsolatban, hogy miért szenved Räikkönen Vettel mellett. Honfitársa, az ex-pilóta Mika Salo az egyik finn tévétársaságnak nyilatkozva kerek-perec kijelentette: „Beszéltem a Ferrari mérnökével, Jock Clearrel, aki azt mondta, hogy Kimi olyan autót akar, amely sokkal érzékenyebb az első kormánymozdulatra. A tavalyi évad vége felé az autó olyan volt, amilyennek szereti, ezért rendszeres jobb tudott lenni Vettelnél. Most nem ez a helyzet” – fogalmazott Salo a 2007-es világbajnok idei gondjainak állítólagos forrásával kapcsolatban.

Legkevésbé sem meglepő módon a Ferrarinál hárítanak: Mattia Binotto technikai igazgató – akit Niki Lauda a minap az olasz csapat idei előretörésének egyik letéteményeseként jelölt meg – szerint megalapozatlanok azok a feltevések, amelyek szerint az SF70H típusjelű konstrukció Vettelre szabott, Räikkönen számára pedig nem eléggé kedvező. „Ezt így nem mondanám” – utalt a Salo által ecsetelt teóriára utalva a svájci szakember. „Az autó aerodinamikai tekintetben és motor frontján is nagyon jó, a versenyzőink pedig világbajnokok. Biztos vagyok benne, hogy rövidesen Kimi is képes lesz jó eredményeket elérni.”

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Sebastian Vettel Bahreini Nagydíj Ferrari
Räikkönen számára fontos lenne, hogy mielőbb formába lendüljön, tekintettel arra, hogy szerződése csak a szezon végéig érvényes. A Kínai Nagydíj után a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is hangot adott már a finn teljesítményével kapcsolatos elégedetlenségének, ugyanakkor az olasz sajtó máris azon spekulál, hogy ki lehet Räikkönen utóda 2018-tól: olyannyira, hogy Bahreinben például a Red Bull pilótája, Daniel Ricciardo kénytelen volt cáfolni a talján sportsajtóban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint már van egy aláírt előszerződése a maranellói csapattal a következő idényre.

A vörösök mindmáig utolsó világbajnoka – mi mást tehetett volna? – fogadkozva zárta a bahreini hétvégét, utalást téve arra, hogy amennyiben a Ferrari javítani tudna jelenlegi gyenge pontján, a kvalifikációs teljesítményen, az számára is megkönnyítené a helyzetet: „Örülök Sebastian és a csapat sikerének, ami nagyon jól mutatja, hogy ott tartunk, ahol tartani szerettünk volna. Néhány dolgon természetesen még kell finomhangolnunk. Előkelőbb helyről kellene rajtolnunk, hogy aztán a verseny egyszerűbb legyen” – idézte a Ferrari gyaníthatóan kissé felkozmetikázott sajtóközleménye a finn versenyzőt.

F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Sebastian Vettel Bahreini Nagydíj Ferrari
Bahreinben az újságírók megrohamozták Vettelt is, afelől tudakozódva, hogy véleménye szerint mi áll Räikkönen szenvedésének hátterében. A négyszeres világbajnok, a ponttáblázat jelenlegi éllovasa sem tudott magyarázattal szolgálni: „Nem tudom” – felelte a finnt gyötrelmeinek okát firtató kérdésre. „A tesztelések során még egyformán erősek voltunk, így tényleg nem tudom, hogy miért vannak problémái.”

Míg Vettel 68 ponttal vezeti a tabellát, addig Räikkönen az első három fordulóban feleannyi pontot gyűjtött csak, amivel a 4. helyen állomásozik: a 3. pozíciót birtokló honfitársától, a Mercedes színeiben hajtó Valtteri Bottastól 4 egységgel van elmaradva.

Vettel? Mi oka lenne csapatot váltani?

Nem csak Räikkönen szerződése jár le az idei a évad végén a Ferrarival, hanem Vettelé is. A felkészülési időszak kezdete előtt lehetett hallani olyan kósza pletykákat, amelyek szerint a német távozik a Ferraritól, amennyiben az idei autóval sem tud harcba szállni a bajnoki titulusért, mivel azonban az első három futam egyértelmű választ adott arra, hogy az SF70H versenyképessége megvan, egyre többen veszik biztosra, hogy a kontraktus meghosszabbítása pusztán formalitás lesz. Gerhard Berger, a sportágat versenyzőként és csapatvezetőként is megjáró osztrák is közéjük tartozik.
F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Sebastian Vettel Bahreini Nagydíj Ferrari
„A Ferrari hozza a remélt teljesítményt, így semmi oka nincs arra, hogy ne maradjon” – mondta Vettelről a jelenleg DTM-főnökként tevékenykedő Berger. „Volt egy időszak, amikor óriási volt a nyomás, mert nem nyertek versenyeket, most azonban pályára álltak és jól alakulnak a dolgaik. Nem tudom elképzelni, hogy változtatni akarna.” Mint ismeretes, a szezonkezdet magasságában Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója is tett olyan kijelentéseket, amelyek szerint szívesen látnák a csapat kötelékében Vettelt. Igaz, nem sokkal ezt követően a csillagos nagyfőnök pontosította álláspontját...