Giedo van der Garde betoppant a Forma-1-es paddockba: a holland versenyző a Belga Nagydíj pénteki napján első ízben járt régi munkahelyén azóta, hogy Melbourne-ben kis híján börtönbe juttatta a Sauber csapatfőnöknőjét, Monisha Kaltenbornt. Mint az F+1 Blognak elárulta: a svájci különítményhez nem köszönt be, mert nincsenek beszélőviszonyban…

 

A história jól ismert: Kaltenborn nemcsak a két jelenlegi versenyzővel, Felipe Nasrrel és Marcus Ericssonnal írt alá versenyzői szerződést az idei szezonra, hanem – mások mellett – a 2013-ban a Caterhamnél versenyző, tavaly pedig a svájci alakulatnál teszt- és tartalékpilótáskodó németalföldivel is. Míg mások lenyelték a békát, addig Van der Garde az évadnyitó melbourne-i futam helyszínén pert indított a hinwilli csapat ellen, amelyet megnyert, s ha nem egyeztek volna meg peren kívül ott a helyszínen, Kaltenborn akár börtönbüntetéssel is szembenézhetett volna, arról nem is beszélve, hogy kénytelenek lettek volna kivenni a volán mögül Nasrt vagy Ericssont.

Ha minden igaz, az együttesnek jókora adag pénzébe került, hogy kompenzálják a pletykák szerint az idei állásért dúsgazdag apósa révén már tavaly nyolc millió eurót kicsengető Van der Gardét, aki azóta felszívódott a Forma-1 közeléből. Csütörtökön, Spa-Francorchamps-ban a pilóta első ízben toppant be a paddockba a melbourne-i  paddockba, ahol egy Manor VIP-kártyával a nyakában járt-kelt és egyáltalán nem volt rosszkedvű:  „Természetesen jó érzés ide visszatérni, találkozni a híres cimborákkal, barátokkal, mert elég rég jártam erre” –mondta az F+1 Blognak a 19 nagydíj-indulást jegyző pilóta.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még Forma-1-es ambíciói, elképzelhetőnek tart-e egy esetleges későbbi visszatérést, Van der Garde roppant határozott választ adott: „Részemről a Forma-1 teljes egészében befejezett történet. Már továbbléptem, de nem csak én, hanem mindenki más is. Engem immáron semmi más nem foglalkoztat, csak a jövőm” – fogalmazott a 30 esztendős versenyző, aki saját bevallása szerint már nem háborog a Sauber év eleji lépése miatt sem. Igaz, a délelőtt folyamán odaszúrt egyet korábbi csapatának a Twitteren, ahol megjegyezte, hogy „Hé, Sauber, ne pánikoljatok, csak pár találkozó erejéig ugrok be Spába”.  

„Nem, nem köszöntem be nekik, mert egyáltalán nem beszélünk egymással” – mondta Van der Garde, amikor a Sauberhez fűződő jelenlegi kapcsolatáról kérdeztük. „Egyébként a mai tweet is csak azt mutatta, hogy olyan srác vagyok, aki kedveli a mókát, a humort és megpróbálom élvezni az életet. Szerintem nincs ebben semmi rossz.”

Van der Garde egyébként a nap folyamán az ideje zömét a Mercedes motorhome-jában töltötte, így nem szükségesek látnoki képességek ahhoz, hogy rájöjjünk: a csillagos márka háza táján puhatolózik, mégpedig – ahogyan a holland sajtómunkások is pusmogják – DTM-es versenyzési lehetőség iránt.

„Csak annyi biztos, hogy jövőre újra versenyezni akarok. Hogy hol és kivel, arról egyelőre nem mondhatok semmit, de bízom benne, hogy rövidesen ez is kiderül majd” – mondta terveirők Van der Garde, akinek a szerény Forma-1-es eredmények ellenére dicsőséglistáját például olyan eredmények ékesítik, mint például a Formula-Renault 3.5 2008-as bajnoki címe vagy épp a GP2 ázsiai sorozatának 2011-es bronzérme.