Lewis Hamilton a Belga Nagydíj időmérő edzésén egy újabb pole pozícióval erősített rá arra a teóriára, hogy az évad hátralevő részében Sebastian Vettel és a Red Bull elsőszámú kihívójává léphet elő. Niki Lauda, a Mercedes-főnökség tagja ennek ellenére továbbra is az energiaitalosok fenegyerekét tekinti fő esélyesnek, Helmut Marko, a Red Bull sportszakmai vezére pedig hangsúlyozza: minden riválist egyformán veszélyesnek tartanak.

Hamiltont a közvélemény a váratlan hungaroringi diadal óta tartja a címvédő-listavezető Vettel elsőszámú riválisának, igaz, kilenc futammal az évad vége előtt a hátránya 48 egységnyire rúg a Red Bull ászához képest. Noha az évad hátralevő része elméletileg elég lehet arra, hogy a brit ledolgozza a hátrányát, egyik felettesének, a Mercedes-menedzsmentet erősítő Niki Laudának egyelőre nincsenek illúziói.

„Továbbra is Vettelt tartom favoritnak, akin nagyon nehéz fogást találni” – felelte a korábbi háromszoros világelső a bajnoki esélyeket firtató kérdésre az F+1 Blognak. „Lewis hihetetlen munkát végez és végzett a mai napon is. Újra megszerezte a pole pozíciót és minden dicséretet megérdemel ezért, de érdemes várni és figyelni, hiszen Vettel rajtol a második helyről holnap. Meglátjuk, hogy mit hoz a folytatás.”

Bár az egyre jobb formában lévő Hamilton mostanában háttérbe szorítja csapattársát, az évad első felében jobban álló és két győzelmet is arató Nico Rosberget, elfajuló házon belüli rivalizálásnak egyelőre nincs látható nyoma. Lauda rendkívül diplomatikus válasszal igyekezett hangsúlyozni, hogy a folytatásban sem kell elmérgesedő viszonyra számítani a két versenyző között: „Nálunk nincs szó házon belüli rivalizálásról. Lewis és Nico is egyaránt arra törekszik, hogy a csapatnak minél jobb eredményei legyenek” – fogalmazott az osztrák.

Az F+1 Blog megkérdezte Hamilton és a Mercedes javuló formájáról az üldözött Red Bull nagyhatalmú sportigazgatóját, Helmut Markót is, aki leszögezte: nem csak a csillagosok késztetik kemény munkára a Milton Keynes-i együttest, hanem a többi közvetlen ellenfél is, akiket egyformán veszélyesnek tekintenek.

„Nem csak a Mercedes az ellenfelünk, hanem a Ferrari is, ahol Alonso nagyon erős, de említhetjük a Lotust és Räikkönent is. Sok ellenfelünk van, mindannyian esélyesek, így nekünk az a dolgunk, hogy minél keményebben harcoljunk ellenük. Teljesen mindegy számunkra, hogy melyikük lesz a legkomolyabb ellenfelünk az évad végén, mert a célunk az, hogy ismét Vettel legyen a világbajnok” – fogalmazott Marko, aki a hétvége kezdetén azt ígérte: az összes hátralevő futamra készülnek kisebb-nagyobb fejlesztésekkel annak érdekében, hogy a riválisokat az évad végéig maguk mögött tudják.

Az egyéni pontvadászat 2. helyén álló Räikkönen egyébként 38, míg a finnt követő Alonso 39 egységgel van lemaradva Vetteltől.