Noha a Ferrari-csapatfőnök Maurizio Arrivabene szerint motivációs tényezőként kezelik azt, hogy Kimi Räikkönen lejáró szerződése még nincs meghosszabbítva, Sebastian Vettel a Bahreini Nagydíjon félreérthetetlen utalást tett arra, hogy a megállapodás elsősorban az egyre jobb formában hajtó finn pilótán múlik: ha igent mond, maradhat, ha nem, akkor nem.

 

Arrivabene  a Räikkönen 2. helyezésével zárult szahíri futam előtt azt mondta, hogy a versenyző teljesítményén múlik majd a kontraktus meghosszabbítása, a viadal után pedig „pszichológiai fogásnak” titulálta azt, hogy húzzák az időt az új kontraktussal, mert – mint fogalmazott – „nem szeretném, hogy elaludjon”. Ugyan Lewis Hamiltont épp az elmúlt hétvégén hozták újra hírbe a maanellói gárdával, Vettel sokkal tisztábban fogalmazott csapattársa helyzetével kapcsolatban, mint a szakvezető.


„Úgy gondolom, hogy a döntést csak Kiminek kell meghoznia” – mondta az F1-insider blognak a négyszeres vb-első, amikor arról kérdezték, hogy véleménye szerint Räikkönen marad-e a Ferrari kötelékében. A német egyébként saját bevallása szerint örülne neki, ha a finn maradna, ugyanakkor habozás nélkül rávágta, hogy „ez nem igaz”, amikor megkérdezték tőle, hogy van-e a saját szerződésében olyan passzus, amely kimondja, hogy beleszólhat a vörös együttes másik versenyzőjének kiválasztásába. Érdekesség, hogy a blog szakírója, Ralf Bach szerint a Red Bull sportszakmai főnöke, Helmut Marko ezzel kapcsolatban arra tett utalást, hogy amikor a német az energiaitalosoknál versenyzett, akkor bizony „hallathatta a hangját azzal kapcsolatban, hogy ki legyen mellette…”


A másfél évnyi ínséges időszak után újra dobogóra álló Räikkönen tavaly túlságosan enerváltnak látszott és talán a legelvakultabb hívei sem gondolták, hogy képes lesz még valaha olyan teljesítményre, mint amilyet múlt vasárnap nyújtott. Menedzsere, Steve Robertson szerint sokat nyom a latba az a tény, hogy az SF15-T típusjelű versenyautó az alkotó, James Allison technikai igazgató révén hasonló valamelyest az általa tervezett korábbi Lotusokhoz és a versenyzőnek szemlátomást jót tett az is, hogy az idei évre jelentősen átszabott Ferrari-tábor kellően motivált. „Nagyon boldog vagyok. Idén annyira jó itt a légkör, amilyet még soha, egyetlen csapatnál sem tapasztaltam pályafutásom során” – lelkendezett nemrégiben tőle teljesen szokatlan módon az északi klasszis.

A felvillanyozottság, a motiváltság ordít Vettelről is, aki – talán – öreg hibába esett az elmúlt hétvégén, amikor örök hűséget esküdött a Scuderiának. Tettek már így mások is, elég csak a jelenleg McLaren-színekben hajtó Fernando Alonsóra gondolni…


„Határozottan” – felelte Vettel, amikor nekiszegezték a kérdés: előfordulhat-e, hogy a Ferrari lesz az utolsó csapata a Forma-1-ben. „Jelen pillanatban egyébként nem tekintek túlságosan előre, de nem olyan személyiség vagyok, aki évről évre váltogatja a csapatát. Az élet más területén sem voltam soha ilyen.”

Négy futam után, a szezon európai szakaszának rajtja előtt érdemes vetni egy pillantást a ponttáblázatra is: bahreini megtorpanásával Vettel visszacsúszott a 3. helyre, amelyet 65 egységet jegyezve birtokol a két Mercedes-versenyző, a 93 pontjával éllovas Lewis Hamilton és a 66 ponttal rendelkező Nico Rosberg mögött. Räikkönennek 42 pontja van, amellyel a finn a 4. helyet foglalja el a ranglistán.